Nieuws Actueel

Honderden ontslagen bij kleine bedrijven

Caroline Spilt 1 juli 2015

Ontslag exit ontslagrecht 335

Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hebben de afgelopen dagen voor honderden werknemers ontslag aangevraagd. Werkgevers probeerden zo onder de nieuwe ontslagvergoeding uit te komen, die woensdag ingaat. Dat meldt de Volkskrant na een rondgang onder advocaten en op basis van cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Lees ook:

Werknemer voelt zich niet gezien in ontslagprocedureAanvullingen op nieuw ontslagrechtWetgeving frustreert ZZP'er

Vorige week werd ontslag aangevraagd voor 1450 werknemers, een verdubbeling ten opzichte van de laatste weken.

Vervroegd reorganiserenKleine en middelgrote bedrijven zijn vanwege de gewijzigde regels waarschijnlijk vervroegd gaan reorganiseren, zegt arbeidsrechtjurist Pascal Besselink in de krant. "Bedrijven die anders nog zouden wachten, hebben nu voor 1 juli besloten dat te doen. Dan kost het ze niets, terwijl ze in oktober, november soms flinke vergoedingen zouden moeten meegeven aan personeel dat lang bij hen in dienst is."

Een routeTot vandaag hadden bedrijven keus uit twee routes om personeel te ontslaan met bedrijfseconomische redenen (het ligt anders als een werknemer niet goed functioneert): de snelle en dure weg via de kantonrechter, en de lange, goedkope weg via het UWV. Vanaf vandaag is er nog maar een route mogelijk, dankzij de Wet werk en zekerheid: via het UWV. Die wet bepaalt dat iedere werknemer, ook de flexwerker, die twee jaar voor een bedrijf werkt een transitievergoeding meekrijgt.

Goedkoper of duurder?Of het nieuwe ontslagstelsel goedkoper uitpakt is de vraag, volgens hoogleraar arbeidsrecht Stefan Sagel. "Zelfs als een werknemer heeft ingestemd met het ontslag is de werkgever er nog niet: werknemers hebben nu twee weken bedenktijd. Die komen vast en zeker een neefje tege ndie een hogere ontslagvergoeding heeft bedongen, zodat ze ook meer geld willen zien."

Daarnaast is het ontslagrecht niet versoepeld waardoor werkgevers in de eerste instantie hun portomonee trekken om van personeel af te komen.