Nieuws Actueel

Honderden oude windmolens in zee staan scheef

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4858178

Bij de bouw ongeveer 5 jaar geleden was cementlijm gebruikt om dat te voorkomen, maar de lijm blijkt los te laten door zout, golven en het weer. Dat heeft Eneco woensdag laten weten. Acuut gevaar dat de windmolens omvallen is er niet, zegt het energiebedrijf, maar ze halen niet het maximale rendement.

Herstellen Eneco laat momenteel 60 van zulke windmolens in het Prinses Amaliawindpark in de Noordzee herstellen. Wereldwijd zijn ongeveer 2500 windmolens op dezelfde manier gebouwd. Bij ongeveer driekwart daarvan is de cementlijm gebruikt waarmee problemen zijn.

,,Een windmolen bestaat uit 3 delen: een heistuk dat in de zeebodem wordt geslagen, een middenstuk en daarbovenop de turbine met de wieken. Tegenwoordig kunnen we nauwkeurig heien, vroeger kon dat nog niet. Toen kreeg je de paal nooit helemaal recht de grond in'', legt een woordvoerder van Eneco uit.

Minder stroom Een laag cementlijm moet dat verschil herstellen. Een windmolen die iets uit het lood staat, levert minder stroom op, dus minder geld voor de eigenaar. ,,We moeten de lijm vervangen door iets dat wel houdt, en dat zijn we nu aan het doen'', aldus Eneco. Het bedrijf wil niets zeggen over kosten die ermee zijn gemoeid.