Nieuws Actueel

Honderden patiënten getest na bacterie-uitbraak

Van onze redactie 7 mei 2015

Image 4908180

Boosdoener is de bacterie Vancomycine-Resistente Enterokok (VRE). Die is ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar kan bij zieke of ernstig verzwakte mensen infecties veroorzaken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) wil er om die reden alles aan doen om het virus uit de locatie Dordwijk te verdrijven en verspreiding tegen te gaan. ,,In de meeste gevallen gebeurt er bij besmetting helemaal niks, maar juist die ene ernstig verzwakte patiënt kan die infectie er niet bij hebben. In het meest ernstige geval kan iemand dan overlijden,'' schetst ziekenhuiswoordvoerder Frank van den Elsen de ernst van de situatie.

Het ziekenhuis ontdekte het virus onlangs bij toeval bij één van de patiënten, waarna de VRE-bacterie werd aangetroffen bij nog eens zeven anderen die in het ziekenhuis lagen. Daarop besloot het ziekenhuis om alle andere patiënten te onderzoeken die 'op een of andere manier' bij dit achttal in de buurt is geweest. Het gaat zowel om mensen die waren opgenomen voor behandeling of voor een kort bezoek de locatie Dordwijk bezochten.Het aantal besmette mensen is daardoor opgelopen tot vijftien. Inmiddels is al aan negenhonderd mensen gevraagd om de test uit te voeren. Ze moeten daarbij een wattenstaafje langs hun achterste halen. De oproep voor de test is geheel vrijwillig.

Volgens het ziekenhuis is het ook voor gezonde mensen belangrijk om te weten of zij drager zijn van het virus, ook al lopen zij nu geen gevaar. ,,We willen iedereen in kaart brengen,'' zegt Van den Elsen. ,,Ook mensen die thuis zijn en ogenschijnlijk al weer hersteld zijn van ziekte en operatie. Zij kunnen op een later moment weer terugkomen in het ziekenhuis. Voor henzelf en voor anderen kan het dan nodig zijn om hen in isolatie te verplegen.'' Opgenomen patiënten met het virus worden verzorgd door speciaal personeel dat niet met andere patiënten in aanraking komt.

Het is nog onbekend hoe lang de onderzoeken doorgaan. Zo deed een ziekenhuis in Nieuwegein er jaren over de VRE te verdrijven. ,,Steeds als er iemand bij komt die positief getest is, dan zetten met heel ruime marge een nieuwe reeks testen in. Dat loopt dan heel snel op,'' aldus de ziekenhuiswoordvoerder. ,,Het kan dus heel lang gaan duren. Vervelend voor patiënten en ons. Maar het eindigt pas als we bij de tests niemand meer vinden die het virus heeft. We zetten nu erg hoog in zodat we er hopelijk snel vanaf kunnen zijn.''