Nieuws Actueel

Hoogleraar: 'Geef iedereen zijn eigen pensioenpot'

Van onze redactie 15 november 2014

Stop met het gesteggel over welk deel jong of oud uit de pensioenpot krijgen. Geef iedereen een eigen potje. En laat elk jaar zien hoeveel premie je daar instopt en wat de beleggingen hebben opgebracht. Dat is overzichtelijker dan het huidige pensioenstelsel, waar niemand meer iets van snapt.

Dat stellen de Tilburgse hoogleraren Lans Bovenberg en Theo Nijman voor. Bovenberg is sinds vrijdag bijzonder hoogleraar kapitaalgedekte pensioenvoorzieningen aan de Universiteit van Tilburg. In zijn oratie schetst Bovenberg – samen met Nijman oprichter van Netspar, het studiecentrum voor pensioenen – de contouren van een nieuw, doorzichtig pensioenstelsel.

Wat is het voordeel van een persoonlijke pensioenrekening? Bovenberg: "In vergelijking met het huidig stelsel is het beter uit te leggen aan de deelnemers. Er is ook minder ruzie over wie nu recht heeft op welk deel van het pensioenvermogen, iets wat nu heel erg speelt en het is persoonlijk. Je kunt precies zien waar elk individu recht op heeft wat pensioen betreft."

Hoe werkt die rekening dan? "Je moet via internet kunnen zien hoeveel geld er in jouw pensioenpot zit. Stel dat daar begin januari 50.000 euro in zat. Aan het eind van het jaar kun je zien dat je 3.000 euro aan premie hebt gestort en het beleggingsrendement 2.000 euro was en er dus 55.000 euro in jouw pot zit. Als je dat te weinig vindt, kun je zelf meer inleggen voor een beter pensioen."

Is dat beter dan de huidige regeling? "Nu komt het rendement van de beleggingen van het pensioenfonds in één grote pot en dat is het punt. Pensioenfondsen zitten met het probleem dat ze voor ouderen voorzichtig moeten beleggen omdat je hun pensioen niet in gevaar wilt brengen door teveel risico, terwijl je voor jongeren risicovoller wil beleggen omdat hun pensioen anders heel erg duur wordt. Zeker nu want de rente is heel erg laag."