Nieuws Actueel

Hoogste eer voor uitvinders LED-lamp

Rik Nizet 7 oktober 2014

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan van Japanse afkomst Shuji Nakamura. Zij krijgen de prijs voor het uitvinden van een nieuwe milieuvriendelijke lichtbron, de blauwe LED-lamp. Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm dinsdag bekendgemaakt.

Akasaki (1929) is hoogleraar aan de Meijo Universiteit in de Japanse stad Nagoya. Amano (1960) is hoogleraar aan de Universiteit van Nagoya in dezelfde stad. Nakamura (1954) is in Japan geboren en werkt aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara.

Grote weldaadDe drie geleerden hebben volgens het Nobelcomité met de uitvinding de mensheid een bijzonder grote weldaad bewezen. Door de lampen wordt op een nieuwe manier licht gevormd en zijn er nu langer en efficiënter werkende alternatieven voor oudere lichtbronnen, zoals de gloeilampen. Akasaki, Amano en Nakamura vonden de blauwe LED-lamp in het begin van de jaren 90 uit. Er was al langer aan de lichtbron gewerkt, maar volgens het Nobelcomitë slaagden zij waar anderen hadden gefaald.