Nieuws Actueel

Hoogte schadeclaim familie Vaatstra onduidelijk

Van onze redactie 1 april 2015

Image 4836232

Advocaat Yehudi Moszkowicz wil eerst dat de rechters vaststellen dat de familie recht heeft op een vergoeding. In een aparte procedure moet de hoogte van deze vergoeding worden begroot.

Jasper S. verkrachtte en vermoordde Marianne in de nacht van 30 april op 1 mei 1999. Dat gebeurde in Veenklooster. Hij kreeg in 2013 18 jaar gevangenisstraf.

De vader van Marianne Vaatstra heeft recht op ruim 43.000 euro schadevergoeding, had de rechtbank in februari bepaald.

Schade Volgens Moszkowicz is veel schade aangericht door S., omdat hij zijn daad jarenlang voor zich hield. Ruim 13 jaar beet de politie zich stuk op de vraag wie de Friese tiener om het leven had gebracht. Deze lange periode zorgde bij verschillende familieleden voor psychische klachten. Het huwelijk van de ouders van Marianne strandde, waardoor een gezin werd ontwricht, zo stelt de advocaat. Alleen broer Freddy Vaatstra was aanwezig bij de zitting in de rechtbank. Hij trof met zijn vader Bauke het levenloze lichaam van zijn zus in een weiland aan.

'Niet logisch' De advocaat van S. vindt de redenering van de nabestaanden niet logisch. Dat het lang duurde voor S. werd gepakt, mag volgens hem geen aanleiding zijn voor een hogere vergoeding. ,,Je hoeft in Nederland niet mee te werken aan je eigen veroordeling", aldus raadsman Ernst Muller. Hij vindt ook dat enkele familieleden geen recht hebben op een vergoeding voor zogeheten 'shockschade'. Daarvoor moeten ze ergens mee geconfronteerd zijn, maar zij zijn niet in het weiland geweest waar het lichaam van Marianne lag. Dat de familie de details van de moord in de rechtszaal moest aanhoren, rekent Muller niet als een confrontatie.

De rechtbank doet in juni uitspraak in deze zaak.