Nieuws Actueel

Hooligan sloopt, Woudenberg repareert

Bram de Vrind 25 februari 2015

Barcacciafonteinhooligansfeyenoord335woudenberg

Als positief gebaar naar de Romeinen biedt de Koninklijke Woudenberg aan om de vernielde Barcaccia-fontein in de Italiaanse hoofdstad gratis te repareren. Het restauratiebedrijf wil dat los zien van de vraag of de Feyenoord-hooligans financieel verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de vernielingen. "Wij willen ons hart voor cultureel erfgoed laten spreken", zegt Lily Derksen van moederbedrijf Janssen de Jong.

Woudenberg wil Barcaccia gratis reparerenOok Italiaanse bedrijf wil Barcaccia gratis repareren

Woudenberg haalde deze week de Nederlandse en Italiaanse media met het voorstel om de historische fontein bij de Spaanse trappen te herstellen, nadat deze werd beschadigd tijdens onlusten rond de Europa League-wedstrijd AS Roma - Feyenoord.

GeraaktDe gemeente Rotterdam en de regering hebben besloten dit soort initiatieven te steunen. "We zijn geraakt door de vele particuliere initiatieven van Nederlanders die hun afschuw willen uiten over de vernielingen in Rome voorafgaand aan de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma. Dat is Nederland op zijn best", aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Het voorstel is inmiddels bij het Romeinse stadhuis gedeponeerd.

Goede pr stunt, de Koninklijke Woudenberg staat internationaal op de kaart. Lily Derksen: "Het is zeer goede pr, maar het was door ons niet zo bedoeld. Onze insteek was om het idee op een voorzichtige manier aan te kaarten bij de gemeente Rome. Dus niet door het in de media te brengen, maar via de Nederlandse ambassade. Maar zij brachten het nieuws naar buiten en tot onze grote verrassing ontplofte het gisteravond op internet. Zo hadden wij het niet bedacht, maar we zijn er natuurlijk niet rouwig om."

Waarom deze geste?"Wij zijn natuurlijk ook geschrokken van de gebeurtenissen in Rome en wilden ons hart voor cultureel erfgoed laten spreken. Daarom dachten we: zou het niet leuk zijn om als positief gebaar de fontein te restaureren? We hebben de expertise, zijn trots op ons werk, hebben een enorme track record met dit soort projecten. Van het Rijksmuseum in Amsterdam tot het Mauritshuis in Den Haag."

Waarom zeggen jullie niet: laat die hooligans de schade zelf maar betalen?"Wij willen het los daarvan zien. Wij hebben dit bedacht vanuit het gevoel dat we een gebaar wilden maken naar de Romeinen. Natuurlijk zit er wel een limiet aan de kosten. Als die heel hoog worden, vragen we mogelijk financiële steun."

Al enig idee wat dit grapje gaat kosten? "Daarvoor moeten we de fontein eerst inspecteren. We hebben voor dit project maximaal 50.000 euro uitgetrokken, dat is het bedrag dat we er als geste in willen steken. Maar we gaan eerst maar eens kijken hoe het idee valt in Rome. De gemeente heeft nog niet op ons aanbod gereageerd."