Nieuws Actueel

Hoop op akkoord met Grieken doet leven

Van onze redactie 27 mei 2015

Image 4952780

De AEX sloot met een winst van 1,4 procent op 503,52 punten en de MidKap ging 1 procent vooruit tot 757,25 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tussen 1,2 en 2 procent bij.

Volgens de Griekse ambtenaar wordt in de opzet onder meer uitgegaan van een beperkt Grieks begrotingsoverschot (exclusief rentelasten op de staatsschuld), hervormingen van de belastingen en pensioenen en afspraken over de aanpak van de Griekse staatsschuld op langere termijn. Het IMF zou het grootste struikelblok vormen in de onderhandelingen. Met de eurolanden zou, ondanks aanhoudende meningsverschillen, binnenkort overeenstemming te bereiken zijn.

Boskalis Een vijfde van de 25 AEX-bedrijven won meer dan 2 procent. Lijstaanvoerder was baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis (plus 2,7 procent), gevolgd door ING, ASML, AkzoNobel en Ahold. Het supermarktconcern stond eerder op de dag nog in de min na de presentatie van zijn eerstekwartaalcijfers.

De Amsterdamse hoofdindex telde slechts drie dalers: Delta Lloyd (min 1,2 procent), NN Group (min 0,4 procent) en Altice (min 0,1 procent). Topman Patrick Drahi van het kabelbedrijf stelde dat Altice zelf heeft afgezien van de overname van het Amerikaanse Time Warner Cable (TWC), waar de afgelopen weken aan werd gewerkt. Altice was volgens hem ,,niet klaar'' voor zo'n grote acquisitie.

Euro In Dublin klom Aer Lingus 1,9 procent. De Ierse overheid doet haar belang van 25 procent in de budgetmaatschappij over aan IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia. Door de deal is IAG (plus 3,2 procent) weer een stap dichter bij de volledige overname van Aer Lingus.

De euro was 1,0893 dollar waard, tegen 1,0885 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 58,13 dollar. De prijs van Brentolie zakte juist, met 1 procent tot 63,07 dollar per vat.