Nieuws Actueel

Hoop op Grieks akkoord stuwt beurzen

Van onze redactie 23 juni 2015

Image 5025182

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 1,4 procent hoger op 496,66 punten. De MidKap klom 1,7 procent tot 738,75 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,5 procent, terwijl de stemming in Londen (plus 0,3 procent) minder uitbundig was. De hoofdindex in Athene, die maandag al 9 procent won, kreeg er 4,7 procent bij.

De Griekse banken gingen omhoog nadat de Europese Centrale Bank (ECB) het plafond voor de noodsteun voor de instellingen verder verhoogde. Zo noteerde Alpha Bank 13,7 procent hoger. De koersen van National Bank of Greece (plus 8,5 procent) en Piraeus Bank (plus 4,8 procent) stonden ook in het groen.

Aalberts Op macro-economisch vlak bleek dat de economische activiteit in de eurolanden deze maand is gegroeid in het sterkste tempo in ruim vier jaar. Vooral in Frankrijk verbeterden de economische omstandigheden aanzienlijk.

Sterkste stijger in de AEX was industrieel toeleverancier Aalberts Industries met een winst van ruim 2 procent. Verzekeraar NN Group was de enige daler met een min van 0,4 procent. In de MidKap won Arcadis meer dan 2 procent. Het advies- en ingenieursbureau heeft een opdracht van bijna 20 miljoen euro gekregen voor de nieuwe metrolijn in Doha in Qatar.

Hal Op de lokale markt klom HAL ruim 1 procent. Pontmeyer, dat voor circa 75 procent in handen is van investeringsmaatschappij HAL, neemt Deli Building Supplies (DBS) over. DBS is, evenals Pontmeyer, een leverancier van hout en bouwmaterialen in Nederland.

In Londen won Ladbrokes 12 procent. Het Britse gokkantoor bevestigde fusiegesprekken te voeren met zijn private branchegenoot Gala Coral Group.

De euro was 1,1220 dollar waard, tegen 1,1388 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 60,22 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 63,42 dollar per vat.

ANP