Nieuws Actueel

Hoop op steun centrale banken stuwt beurzen

Van onze redactie 8 januari 2015

Anderhalf uur voor het slot stond de AEX-index 2,2 procent hoger op 420,04 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 634,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tussen 1,7 en 2,5 procent aan.

"Beleggers rekenen op nog meer uitzonderlijke maatregelen van de ECB'', aldus hoofd beleggingsstrategieën van de Zwitserse bank Julius Bär Christoph Riniker. "Na de ECB-vergadering en de Griekse verkiezingen later deze maand zal een hoop onzekerheid wegebben.'

Zwakkere eurolanden Het vertrouwen in extra steun was ook goed terug te zien op de beurzen in zwakkere eurolanden als Portugal en Spanje waar de toonaangevende indices winsten noteerden tot 2,3 procent. De beurs in Athene leverde echter 2,3 procent in.

Grootste stijger in de AEX was het bouw- en kunstmestbedrijf OCI (plus 6,9 procent), dat 151 miljoen euro ophaalde met de uitgifte van 4,2 miljoen aandelen. Digitaal beveiliger Gemalto volgde met een winst van 4,1 procent.

Air France-KLM In de MidKap zakte Air France-KLM meer dan 3 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in december meer passagiers, maar zij leverden per saldo wel minder omzet op.

Bij de kleinere bedrijven stond RoodMicrotec 0,8 procent hoger na een eerder verlies van 5 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie blijft last houden van uitstel van opdrachten en zag de omzet in 2014 dalen.

Tesco In Londen klom Tesco 12 procent. Het Britse supermarktconcern kwam met een positief handelsbericht. Ook gaat Tesco, dat kampt met de naweeën van een groot boekhoudschandaal, flink in de kosten snijden.

De Britse warenhuisketen Marks & Spencer zakte daarentegen 4 procent na tegenvallende verkopen in het afgelopen kwartaal. Standard Chartered won 1 procent. De Britse bank schrapt wederom 2000 banen vanwege lastige marktomstandigheden.

De euro zakte tot het laagste niveau sinds september 2003 en was 1,1785 dollar waard, tegen 1,1817 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 48,51 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 50,92 dollar per vat.