Nieuws Actueel

Horeca bij Jan Cunen van de baan

Rob van Gemert 31 december 2015

Horecakoffieschenken1065

Uitbreiding museum met café annex brasserie blijkt onhaalbaar. Geplande verbouwing kost meer dan begroot. Dat meldt het Brabants Dagblad donderdag.

Museum Jan Cunen gaat komend jaar flink op de schop, maar de verbouwing wordt niet zo ingrijpend als het bestuur had gewenst. De gedroomde horeca-uitbouw, die ongeveer een miljoen euro zou kosten, komt er niet. Het bedrijfsplan van een geïnteresseerde horecaondernemer rammelde. De aanbouw is daarmee financieel onhaalbaar, concluderen de gemeente Oss en het bestuur van de Stichting Museum Jan Cunen.

Het museum is vanaf morgen losgekoppeld van de gemeente. Het wordt ondergebracht in een zelfstandige stichting, die wordt geacht meer eigen inkomsten te genereren en minder afhankelijk te zijn van subsidie. Een aantrekkelijk museumcafé annex brasserie was voor het ambitieuze bestuur een 'must' om het museum gezond te exploiteren.

Molensteen

De Osse politiek was meteen al sceptisch. Een dure aanbouw, betaald door de gemeente, zou een financiële molensteen om de nek van Oss kunnen worden, vreesden raadsleden. Het plan is nu dus van tafel. Voorlopig tenminste, want in het verbouwingsontwerp dat er ligt, wordt de mogelijkheid opengelaten dat Villa Constance in de toekomst alsnog wordt uitgebreid met externe horeca.

Vooralsnog moet het museum zich tevreden stellen met een klein café, gerund door vrijwilligers. Dat komt in een vernieuwde serre aan de parkzijde van het museum, samen met de museumwinkel. De entree van het museum wordt naar die kant van het gebouw verplaatst. Verder wordt de klimaatbeheersing aangepakt en verhuizen kantoren naar het soutterain, waardoor ongeveer 250 m2 extra expositieruimte ontstaat.

Meer geld nodig

Voor de verbouwing was 665.000 euro gereserveerd. Inmiddels is duidelijk dat meer geld nodig is. Hoeveel het budget is verhoogd, wil de gemeente niet bekendmaken, aangezien het karwei nog moet worden aanbesteed. Wethouder Frank den Brok verwacht dat de extra kosten uit bestaande potjes kunnen worden gedekt.

De verbouwing moet voor de zomer starten. Aanvankelijk zou het museum twee à drie maanden dicht gaan, maar nu schat de architect dat de klus zes maanden duurt. Gemeente en museumbestuur kijken hoe die tijd kan worden verkort. Een langdurige sluiting komt Jan Cunen slecht uit. Voor 2016 is een bezoekersaantal van 21.800 begroot, 12 procent meer dan in 2014.