Nieuws Actueel

Horeca moet duidelijk zijn

Martijn Vervest 4 juli 2014

Mensen met een voedselallergie moeten in horecagelegenheden inzicht krijgen in wat hen precies wordt voorgeschoteld. Dat meldde het ministerie van VWS vrijdag naar aanleiding van een bericht van de radiozender BNR.Van restaurants tot snackbars, eind dit jaar moeten ze op basis van een EU-verordening laten weten welke ingrediënten ze gebruiken die allergische reacties kunnen uitlokken. Het is nog niet duidelijk hoe ze dat precies moeten doen. ,,Het zal niet om plakkaten aan de muur gaan’’, aldus het ministerie van VWS.Concreet voorstelKoninklijke Horeca Nederland heeft vrijdag met het ministerie over de uitwerking van de verordening gesproken. Over uiterlijk 2 weken wordt een concreet voorstel verwacht.1 tot 2 procentVolgens het Voedingscentrum heeft ongeveer 1 tot 2 procent van de Nederlanders last van een voedselallergie. De meeste allergische reacties ontstaan op voedingsmiddelen zoals kippeneieren, pinda's, soja en producten met gluten zoals brood en pasta. Levensmiddelenfabrikanten moeten al langer allergieinformatie op hun supermarktproducten zetten.