Blog Horeca
Dirk Beljaarts (KHN): 'Gebruik deze sluiting om je voor te bereiden op toekomst'
Hij proefde brede steun voor zijn plannen, tijdens het debat in de Tweede Kamer na de meest recente coronamaatregelen. Geen afbouw in NOW3, bijvoorbeeld. En een winterslaapregeling. Maar in zijn nieuwe blog voor De Ondernemer schudt directeur Dirk Beljaarts van KHN horecaondernemers vooral nog even goed wakker: denk juist nu na over de periode na deze nieuwe lockdown!

Foto: ANP
Vallen en opstaan is ondernemers niet vreemd. Sterker nog, het hoort bij ondernemerschap; je leert en wordt er creatiever van. In normale tijden - ondernemen is risico nemen – zorgt het ervoor dat je als ondernemer kunt anticiperen op kansen en bedreigingen. In de tijd waarin we nu leven, is echter sprake van een ‘deep dive’; het type vallen waar je als (horeca)ondernemer géén invloed op hebt. Het virus kwam onaangekondigd en is ongrijpbaar. Des te groter is de uitdaging om na elke persconferentie weer op te staan.
''Waar zitten uitdagingen en waar zie ik kansen? Waar heeft mijn doelgroep behoefte aan en hoe kan ik daarop inspelen?''
Gebruik vier weken om je voor te bereiden
In moeilijke tijden vergeten we soms het belang van het stellen van de juiste vragen. Een snel antwoord kan ons het idee geven dat we niet verder hoeven te zoeken; er ligt immers een snelle (tijdelijke) oplossing. Maar het stellen van de juiste vragen dwingt ons om verder te denken en nieuwe dingen te ontdekken.
De komende vier weken hebben we de mogelijkheid om ons voor te bereiden op de periode na deze lockdown. Wil je je ontwikkelen en groeien als mens of ondernemer? Dan is het stellen van de juiste vragen van essentieel belang. Ze zorgen voor inzichten en zijn een goede voorspeller van toekomstig succes. Hoe zit ik in de wedstrijd? Waar zitten uitdagingen en waar zie ik kansen? Waar heeft mijn doelgroep behoefte aan en hoe kan ik daarop inspelen? Begin daarom met het stellen van vragen. Niet alleen op het gebied van creativiteit, energie en nieuwe moed, maar ook gericht op jouw (toekomstige) financiële situatie.
Lees ook: Heineken op herhaling: nu maatwerkhulp voor gesloten horeca
Afbouw van financiële steunmaatregelen nu absoluut onverantwoord
Met het aanscherpen van de coronamaatregelen - waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt - is een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord. Toch gebeurt dat nu. De NOW3-regeling die per 1 oktober loopt, bestaat uit drie delen van drie maanden. Het is daarom belangrijk om er rekening mee te houden dat er van een geleidelijke afbouw van vergoeding sprake is: van 80 procent, naar 70, naar 60. Zorg dus dat je financiële plaatje duidelijk en inzichtelijk is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Ondernemers financierden 3,5 miljard uit eigen zak
KHN heeft becijferd dat horecaondernemers circa 1,5 miljard aan NOW-steun hebben ontvangen. In de horeca was echter nooit sprake van de beloofde 90 procent loonkostencompensatie uit de NOW1-regeling. Dit betekent dat horecaondernemers in de afgelopen zeven maanden zo'n 3,5 miljard aan eigen spaargeld en tegoeden in hun bedrijf hebben gestoken. Alles om de zaak overeind te houden en personeel in dienst te kunnen houden. Maar de rek is er bij veel bedrijven en sommige ketens wel uit; het spaarvarken is leeg. KHN heeft inmiddels zelfs de eerste telefoontjes van leden ontvangen met de vraag of het wijs is om het ‘pensioenvarken’ aan te snijden en op te eten.
''Nu is het belangrijker dan ooit om ver(der) vooruit te kijken en je financiën en liquiditeitspositie goed inzichtelijk te hebben''
Zorg voor een ijzersterk verdienmodel voor na de crisis
De nood in de sector is hoog; daarom is het des te belangrijker om ook naar de lange termijn te kijken. Als we deze acute crisisperiode voorbij zijn, is het de kunst om een ijzersterk verdienmodel te hebben staan. Daarmee kunnen buffers weer zodanig worden aangevuld, dat ondernemers een volgende klap - bijvoorbeeld een recessie - kunnen overleven.
Nu is het belangrijker dan ooit om ver(der) vooruit te kijken en je financiën en liquiditeitspositie goed inzichtelijk te hebben. Wanneer je als ondernemer start met het aansnijden van jouw ‘pensioenvarken’ en het lukt in de komende jaren niet om dat varken weer te voorzien van extra vet op de botten, dan heb je niet je oude dag waar je al die jaren wél zo hard voor gewerkt hebt. Spar daarover met je boekhouder, een collega-ondernemer met wie je dit durft én kan bespreken of schakel hulp in van KHN Advies of KHN Rekenwerk. Hoe meer acties jou dichter bij je doel brengen, hoe groter de kans dat dit gunstig voor jou uitpakt..
Politieke steun voor ruimere financiële tegemoetkoming
KHN voert continu een intensieve lobby om horecaondernemers door de crisis heen te helpen. Een van de lobbyonderwerpen is de wens voor een solide steunpakket met een ruimere financiële tegemoetkoming. Het kan in deze fase van een tweede horeca-lockdown namelijk niet zo zijn dat de steunmaatregelen worden afgebouwd, zoals nu wel het geval is.
KHN zet daarom in op: géén afbouw NOW3, hogere TVL, overnemen transitievergoeding door het UWV en het zo snel mogelijk in werking treden van een Time Out Arrangement (economische winterslaapregeling). En niet zonder succes, haast alle politieke partijen spraken in het afgelopen Tweede Kamer debat hun steun hiervoor uit.
Al hebben we gezamenlijk nog wel een varkentje te wassen
Dirk Beljaarts
Dirk Beljaarts is directeur van Koninklijke Horeca Nederland. Hij schrijft tweewekelijks een blog voor De Ondernemer.