Nieuws Horeca

Bouwvakkers voor de deur hadden personeelstekort, dus sprong kroegbaas Gerwin zelf bij: nu is hij stratenmaker

Van kroegbaas naar stratenmaker: Gerwin van de Pol, eigenaar van feestcafé Xero in Nijkerk, draagt momenteel een steentje bij aan de aanleg van nieuwe straten in de binnenstad. Vlak voor zijn eigen café, dat ook als bouwkeet wordt gebruikt.

Maranke Pater (AD) 22 april 2021

Gerwin van de Pol eigenaar van feestcafé Xero

Gerwin van de Pol stelde zijn café Xero ter beschikking als ‘bouwkeet’. Daarop volgde een baan. Foto: Mathilde Dusol

De binnenstad van Nijkerk wordt opnieuw bestraat om meer eenheid in het straatbeeld te creëren en meer sfeer en beleving te brengen in het centrum. Van de Pol: ,,Er was weinig ruimte voor een bouwkeet en omdat Xero toch nu niet open mag door de lockdown, vroeg GWW Timmer aan mij of het café als bouwkeet gebruikt mocht worden. Ik zou dan koffie serveren aan de bouwvakkers”, valt te lezen op het AD.

Gaandeweg kwamen er steeds meer werkzaamheden bij voor de bouwvakkers. Zo wordt ook de afvoer voor het regenwater opnieuw aangelegd in de straten. ,,De bouwvakkers hadden in de eerste lockdown de pech dat de stenen niet werden geleverd omdat de steenfabriek in België op slot zat door de lockdown. Toen de tweede lockdown kwam, zeiden ze dat ze mensen tekort hadden bij de werkzaamheden en of ik niet kon helpen?”

Lees ook: Zoveelste domper horeca: ‘Personeel zoekt andere jobs, ik geef ze geen ongelijk’

'Zand scheppen is zwaarder dan biertjes tappen'

Van de Pol heeft zelf ‘nul ervaring’ met het maken van straten. ,,Ik heb in een vaag verleden wel veel met stenen gesjouwd, maar ze echt leggen is een vak apart. In de eerste lockdown heb ik meegewerkt aan het spoor in Groningen in de bouw. Ik heb tegen mijn tijdelijke baas toen eerlijk gezegd: ‘Ik kan niks, dan kan ik ook niks fout doen’.”

Hij voert momenteel voornamelijk ‘opperwerk’ uit, en helpt met straten uitbreken en het aanleggen van goten waar het regenwater straks in opgevangen wordt. ,,Het is iets zwaarder dan een biertje tappen, dat zand scheppen.” Vol enthousiasme graaft hij dagelijks vele gaten en sjouwt hij rond met stenen.

Zijn werkdag begint nu om 07.00 uur ‘s ochtends, wat toch wat andere tijden zijn voor een horecadier. ,,Ik begon toen het café nog draaide ‘s middags pas om 16.00 uur met werken. Kroegen zijn tot in de nacht geopend, dus ineens was het een omgekeerde wereld voor mij, en werd ik een dagmens in plaats van een nachtdier.”

"Het is niet rendabel genoeg om open te gaan. Maar we doen het toch, al is het maar voor onze gasten"

Gerwin van de Pol, eigenaar van feestcafé Xero

Met tafels op terras weer wat verdienen

Toch zul je Van de Pol niet horen klagen. ,,Eerst had ik 0,0 inkomsten. Mijn werknemers in Xero kunnen gebruik maken van de NOW-regeling, maar dit geldt niet voor mijzelf. Je moet als horecaondernemer dus ondernemend genoeg zijn en werk opzoeken. Nu werk ik op zzp-basis en krijg ik elk uurtje dat ik maak netjes uitbetaald zodat ik toch wat mondjes kan voeden thuis.”

Eind april hoopt Van de Pol weer open te gaan met Xero, al gaat dat niet van harte. ,,Vorig jaar mochten we na Pinksteren weer open en daar was ik in eerste instantie van uitgegaan. Ik mag maar maximaal vier tafels op mijn terras plaatsen en daar mogen als je niet uit één huishouden komt maar maximaal acht mensen aan zitten. Ik mag er ook nog eens vier binnen hebben, dus al met al is het niet rendabel genoeg om open te gaan. Maar we doen het toch, al is het maar voor onze gasten.”

Veel praten met stamgasten voor goodwill

Voorlopig zal hij dan ook nog blijven werken aan de verfraaiing van de binnenstad. De verwachting is dat het werk aan de Singel nog zeker anderhalve week duurt, hierna zijn de Kloosterstraat en het Synagogepad aan de beurt. ,,Ik ben midden in de binnenstad aan het werk. Het leuke is dat ik allemaal stamgasten tegenkom, wat dit werk supergezellig maakt. Je moet toch een beetje goodwill opbouwen. Soms lul ik meer dan dat ik aan het werk ben. Maar dat wisten ze al van tevoren hoor, voordat ik hier werd neergezet.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws