Nieuws Horeca

Frituurvetkartel dupeerde jarenlang kleine cafés en restaurants

Twee bedrijven die gebruikt frituurvet ophalen en recyclen, hebben boetes gekregen van in totaal 4 miljoen euro voor het maken van verboden prijsafspraken. Met de illegale afspraken hebben ze vooral kleinere café- en restauranteigenaren op kosten gejaagd. Dat heeft kartelwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag bekendgemaakt.

NU.nl 6 oktober 2021

Kartel vorming frituur vet cafe restaurant

De winnaar van de AD friettest van 2016. Afbeeldig is ter illustratie, persoon komt niet in het verhaal naar voren. Bron: ANP Foto.

Het gaat om de bedrijven Rotie, dat inmiddels een andere naam heeft, en Nieuwcom. Zij maakten tussen 2012 en 2018 onderling afspraken over de prijzen die ze horecaondernemers zouden betalen voor het gebruikte vet, zo schrijft NU.nl.

Daarmee hielden ze die prijzen kunstmatig laag en benadeelden ze de aanbieders, stelt de ACM. De twee bedrijven konden dankzij de lage inkoopprijzen meer winst maken. Vooral kleinere café- en restauranteigenaren werden daarvan de dupe. De zaak kwam aan het licht door een melding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lees ook: Groeien zonder een cent te investeren

Vaak worden kartelboetes opgelegd wegens verboden afspraken over verkoopprijzen, maar de toezichthouder benadrukt dat bedrijven ook geen geheime akkoorden mogen sluiten over hun inkoopprijzen.

Gebruikt frituurvet is een belangrijke grondstof voor biodiesel. Nederland en de Europese Unie stimuleren de laatste jaren het gebruik van biodiesel als duurzamere brandstof.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws