Nieuws Horeca

Gemiste kans voor winkelhart Twenterand

Voorlopig wordt er op zondagniet gewinkeld in Vroomshoop. De gemeenteraad Twenterand stemde tegen en ook onder ondernemers blijken de meningen vooralsnog verdeeld, schrijft de Tubantia.

SUZANNE VAN GAALE | FOTO ANNINA ROMITA 24 juli 2017

813250

Vroomshoop presenteert zich als 'het winkelhart van Twenterand'. Ruime keuze aan allerlei soorten winkels, gratis parkeren, overzichtelijke dorpskern: Vroomshoop heeft het. Aldus de promotieflyer.

Ondernemend Vroomshoop

Om het dorp nog beter op de kaart te zetten, had Ondernemend Vroomshoop graag de koopzondag geïntroduceerd. Niet wekelijks of iedere maand, maar maximaal vier zondagen per jaar. Een meerderheid van de ondernemers gaf aan daarvoor open te staan. Een pilot van een jaar moest vervolgens uitwijzen of een koopzondag zou werken in Vroomshoop. De gemeenteraad dacht daar echter anders over en een meerderheid stemde in een motie tegen de pilot. Een gemiste kans voor het winkelhart van Twenterand?

Winkelkern

Volgens Dennis Jongeneel, eigenaar van DNNS Mode en bestuurslid Ondernemend Vroomshoop, wel. "Vroomshoop kun je vergelijken met Ommen en Nijverdal", vertelt Dennis. "Op koopzondag loopt het daar vol. Ook Vroomshoop heeft veel te bieden als winkelkern. En funshoppen op zondag is in, je ziet het overal. Moeten wij dan als plaats als laatste aansluiten? Veel van onze klanten komen uit de hele regio, daar ben ik als ondernemer trots op. Ze vinden het leuk om in een kleinere plaats te winkelen. Waarom? Wij zijn gastvrijer en klantvriendelijker dan in de gemiddelde grote stad. Bovendien zie je dat het winkelgedrag verandert. Doordeweeks zijn we allemaal druk, op zondag gaan we er met het hele gezin op uit. Even winkelen, lunchen, gewoon voor de gezelligheid."

Verdeelde meningen

De meningen onder zijn collega-ondernemers blijken bij navraag echter verdeeld. Juist het gezin en de vrije zondag is voor diverse ondernemers de reden om niet mee te doen aan een koopzondag. Zoals voor Marjanne Wind, eigenaar van de Petshop aan het Julianaplein. Drie jaar geleden nam zij de zaak over, die ze alleen runt. "Zondag is mijn enige vrije dag. Bovendien denk ik dat in mijn geval het ook niet rendabel zou zijn. Maar ik heb begrip voor ondernemers die het wel zien zitten en steun ze ook. Ieder mag zijn eigen keuzes maken. Ik vind het dan ook jammer dat de gemeenteraad er niet achter staat."

Lees ook: Dorpscafe Dwars viert 100-jarig bestaan in Sint Isidorushoeve

Cruciaal verschil

De overbuurman van Dennis, Harry ten Brinke van Harry ten Brinke Mannenmode, heeft ook zijn twijfels. Is Vroomshoop een plaats om te winkelen of meer om je boodschappen te doen? Een cruciaal verschil volgens de zelfstandig ondernemer. "Ik sta niet te trappelen, maar als er een breed draagvlak is, wil ik het wel proberen. Pas als je het hebt geprobeerd, kun je zeggen of het rendabel is."

Niet tegenhouden

Hoewel de meningen onder de gevraagde ondernemers verdeeld zijn, zijn ze het over één ding wel eens: als er een koopzondag zou komen, dan moet er ook een evenement bij georganiseerd worden. Een braderie of nog liever een brocantemarkt volgens Dennis. "We moeten het dorp laten bloeien, dan komt men wel. Bijvoorbeeld met een brocantemarkt, wat foodtrucks en kinderentertainment erbij, dan wordt het een leuk uitje. Vroomshoop is een dorp waar alles kan. We moeten elkaar respecteren. Het is een vrije keuze, voor zowel ondernemers als bezoekers om mee te doen of niet. De gemeenteraad moet ondernemers hierin niet tegenhouden zoals ze nu doet."