Nieuws Horeca

Indonesisch Restaurant Soeboer bestaat 60 jaar en opent in maart vierde vestiging

Indonesisch restaurant Soeboer bestaat zestig jaar en is een van de oudste van Den Haag. De naam betekent vruchtbaarheid. Goed gekozen, want er zijn er inmiddels drie en de vierde opent in maart in Rotterdam. Dat schrijft AD Rotterdam.

Hans Hemmes 12 februari 2018

Restaurant Soeboer Den Haag

Het interieur van Soeboer aan de Brouwersgracht is een soort tijdscapsule: je waant je terug in de tijden dat oude Indische tantes dagen in de keuken stonden. En een lol dat ze met elkaar hadden! De inrichting is in veertig jaar niet veranderd. De attributen die de familie Kajat ooit meenam uit Nederlands-Indië hangen nog altijd aan de wand.

Premier Rutte

De vaste klanten komen voor deze sfeer. ,,En altijd hebben ze mooie verhalen over vroeger", zegt manager Salma Ettahiri. Onder die bezoekers is ook premier Rutte. ,,Zijn familie kwam al in de zaak aan de Koningstraat, die in 1958 werd geopend", vertelt Martina, de geadopteerde dochter van de familie Kajat. Ze is inmiddels 68, maar bedient nog steeds. De premier is een liefhebber van de Indische keuken en maakt daar geen geheim van. Ettahiri: ,,Hij bestelde altijd hetzelfde, de frikadelballetjes en gadogado, maar sinds enige tijd probeert hij ook wat andere gerechten. 'Ik ben trots op u', zei ik hem."

Lees ook: Julien Spliet wil doorpakken met exclusieve worsten van Haagse Harde

De kokkin verschijnt even in de deuropening en zwaait. ,,Die balletjes zijn haar specialiteit, niet te evenaren. En dan die sauzen die ze maakt." De voorbereidingen in de keuken beginnen al om acht uur 's ochtends. Het Indische eten is geen snelle hap.

Later betalen

Er komen foto's op tafel van de eerste zaak in de Koningstraat, die later werd verruild voor de vestiging aan de Brouwersgracht. ,,Mijn moeder kon heerlijk koken", vertelt Martina. ,,Dat haal je niet uit een boekje, je moet het hebben." Haar vader werkte de eerste jaren als kelner bij Bali in Scheveningen, bekend om de verfijnde smaak, de bediening in witte pakken en de chique sfeer. ,,Hij wilde iets simpelers maken. Je kon bij Soeboer bami kopen voor 2,50 gulden. Sommigen zeiden dan nog: ik heb nu geen geld. Dan mochten ze later betalen." Mensen haalden het eten op in een pannetje. Maar of dat nu klein was of groot, de prijs bleef gelijk. ,,Ze gaven ook veel weg, ze waren heel gul", weet Martina nog van haar ouders, die al een tijd niet meer leven. ,,Ik hoor klanten nog steeds vertellen over die pannetjes", vult Ettahiri aan.

Tempo doeloegevoel

Het is het 'tempo doeloegevoel' dat de klanten kennelijk bindt. ,,Er komen hier mensen van het theater, kunstenaars, journalisten. Martina is een bekende voor hen. Als je met haar op straat loopt, wordt ze veel gegroet. Er komen speciaal reserveringen voor de dagen dat zij werkt."

Martina wordt een beetje verlegen van die aandacht. Dat hoeft niet zo nodig. ,,Als 11-jarige moest ik al helpen in de winkel, na school. Aanpakken, zo ging dat. En vanaf mijn vijftiende wilde ik niet meer leren. Ik heb er geen moment spijt van gehad." Ze veert snel op: de eerste klanten komen binnen. Zij waren niet eerder bij Soeboer. ,,Houdt u van pittig", vraagt Martina en beveelt een paar gerechten aan.

Lees ook: Zo groeit Yoghurt Barn met sexy yoghurt naar 40 locaties

Altijd iets te vieren

Nog even tijd voor een paar zwart-witfoto's van de zaak aan de Koningstraat waarop veel bloemen staan. ,,Er was altijd wel wat te vieren. Dan zaten we aan een lange tafel. Het is één grote familie", aldus Martina. Kijk, daar is haar moeder op de pasar malam in de Houtrusthallen, 1969. De Tong Tong Fair is dit jaar ook al voor de zestigste keer. De band met het rijke Indische verleden is nooit ver weg: bij de vestiging van Soeboer bij station Moerwijk staan beelden van leeuwen. De koppen sierden vroeger de ingang van Bali in Scheveningen, het restaurant waar meneer Kajat ooit begon. De derde vestiging van Soeboer is aan de Piet Heinstraat.