Nieuws Horeca

Daniël (27) maakt droom waar en opent eigen bagelbar: 'Stukje New York in hartje Utrecht'

Velen dromen ervan voor hun dertigste een eigen zaak te openen, maar de 27-jarige Daniël Spetter heeft die droom nu verwezenlijkt. Geïnspireerd door zijn verslaving aan New Yorkse bagels, opende hij dit voorjaar in het centrum Utrecht bagelbar LOX. ,,Ik heb zelfs uitgerekend hoeveel het plakje komkommer op de bagel zou kosten."

Evie Lukassen (In de Buurt) 13 juli 2023

Daniel spetter bagel 2

Daniel Spetter in zijn bagelbar in Utrecht. Foto: Evie Lukassen

Daniël vertelt hoe hij op het idee kwam om een bagelbar te openen: ,,Ik was voor mijn stage in New York en daar raakte ik verslaafd aan de bagels die ze daar maken", vertelt de ondernemer aan de Utrechtse editie van In de Buurt. ,,In New York worden de bagels eerst gekookt voordat ze de oven ingaan, met als resultaat een knapperig broodje met een zachte binnenkant. Ik dacht: dit wil ik naar Nederland halen.”

Eenmaal terug in Nederland ging Daniël aan de slag met het businessplan voor zijn zaak, waar hij – zo was zijn idee – de bagels nét zo wilde maken als hij in New York had gezien. ,,Als je geld wilt van de bank, moet het businessplan tot in detail zijn uitgewerkt, anders sturen ze je gewoon weer naar huis. Ik heb zelfs uitgerekend hoeveel komkommers ik nodig dacht te hebben en hoeveel dan een plakje komkommer op een bagel zou kosten.”

Lees ook: Bijna 1 op 3 jonge werkenden wil ondernemen

Prijskaartje aan de plek

Daniël had ook duidelijk eisen voor de locatie. ,,Ik wilde in een stad zitten waar veel studenten en internationals wonen en op een plek waar veel mensen langskomen. Aan zo’n plek zit een prijskaartje, ja. Het is echt afwachten of we uitkomen qua kosten, we willen de bagels niet te duur maken. Maar tot nu toe loopt het goed.”

LOX is populair bij Amerikanen, die vragen naar de meest bijzondere bagels, zoals eentje met rozijnen. ,,Die gaat er komen, hoor.”

Geheim recept

Je zou denken dat het recept voor de New Yorkse bagels een geheim is van die stad, maar dat bleek niet zo te zijn. ,,Na een paar mailtjes en belletjes mocht ik langskomen bij Utopia Bagels, zij maken volgens eigen zeggen de beste bagels van Queens. Volgens hen smaken de bagels zo goed door het New Yorkse water en dat hebben we hier natuurlijk niet. Ik heb geprobeerd de samenstelling van het water te onderzoeken, hoeveel calcium en kalk er bijvoorbeeld in zit.”

Dat onderzoek bleek nog lastig, weet Daniël inmiddels. ,,Dus ik moet het doen met de rest van het recept.”

Foto: Evie Lukassen

Lange dagen en hard werken

Inmiddels loopt bij LOX alles op rolletjes, zo ervaart Daniël het. ,,Het zijn wel lange dagen, hoor. We zijn open van tien tot zes, maar eigenlijk ben ik er van acht tot acht. Dan kom ik thuis en heb ik echt geen zin meer om te koken, bijvoorbeeld, terwijl mijn vriendin dat wel wil. Maar ja, ik moet ergens mijn rust pakken.”

,,Maar ik vind het niet erg, die lange dagen, een eigen zaak openen is gewoon hard werken. Als je dat niet wil, dan moet je dit niet gaan doen.”

Lees ook: De kracht van Ondernemen tegen Eenzaamheid: ‘Deuren gaan open’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws