Podcast

KHN's nieuwe voorzitter Marijke Vuik: ‘Horeca biedt zoveel carrièrekansen’

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een nieuwe campagne gestart: ‘Werken in de horeca, verrassend veelzijdig!’ Dat er soms denigrerend over haar vak wordt gedaan, stuit voorzitter Marijke Vuik van (KHN) tegen de borst. ,,Het is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Er liggen zoveel kansen voor een mooie carrière in de horeca.’’

Marijke Vuik delft voorzitter khn horeca rober willemsen

KHN-voorzitter Marijke Vuik.

Jeroen Kreule 13 juni 2023

KHN-voorzitter Marijke Vuik was studiogast bij De Ondernemer Live, onder meer om te vertellen over tekort aan personeel en margedruk, maar ook over haar passie voor de horeca en haar nieuwe rol binnen KHN.

Marijke Vuik is sinds 7 maart voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, als opvolger van Robèr Willemsen, die na zeven jaar voorzitterschap afscheid heeft genomen van zijn functie.

Vuik is eigenaar van Biercafé Doerak, café het Klooster en Slijterij Hoptic, in de binnenstad van Delft. Als tiener was ze al werkzaam in de horeca. Na haar studie Industrieel Ontwerpen opende zo op haar 22ste een eigen zaak. Ook heeft ze zich sindsdien lokaal ingezet voor verschillende adviescommissies en klankbordgroepen namens ondernemers in de regio.

Daarnaast was ze politiek actief, als raadslid voor D66 in Delft. Het voorzitterschap van KHN was voor haar een logische volgende stap. De Ledenraad van KHN noemt haar een jonge, enthousiaste en ambitievolle ondernemer. Ze heeft de eerste drie maanden vooral gebruikt om de achterban te leren kennen. ,,Ik heb heel veel gesprekken gevoerd met ondernemers en lokale bestuurders.’’

Lees ook: Nieuwe KHN-voorzitter stort zich op personeelstekort: ‘We laten zien hoe leuk en divers het vak is’

'Tijd voor herstel in horeca'

Veel horecabedrijven hebben het zwaar, weet Vuik als geen ander. ,,Het is hoog tijd voor herstel. De crisis is nog niet afgelopen, veel ondernemers moeten hun schulden afbetalen. Er is krapte op de arbeidsmarkt, onder meer als gevolg van de vergrijzing. En door de inflatie en het feit dat alles duurder is geworden, staan de marges enorm onder druk. Aan de andere kant zie je dat veel ondernemers weer hetzelfde omzetniveau halen als voor de crisis. Dat betekent dat mensen de horeca gemist hebben: we zijn toch de huiskamer van de samenleving.’’

Met een nieuwe campagne wil KHN in elk geval laten zien hoe verrassend mooi dit vak is, vervolgt de KHN-voorzitter. Het beeld van minstens 60 uur werken in de week is achterhaald, beaamt ze. ,,Het is vooral belangrijk dat werkgevers en werknemers het gesprek aan gaan met elkaar. De een wil niet in de weekenden werken, een ander juist weer wel. Ook moet een vierdaagse werkweek bespreekbaar zijn. Het is verrassend veelzijdig. Het is aan ons om dat uit te stralen. Het is echt een vak, met veel ontwikkelingsmogelijkheden.’’

"Het imago van de horeca moet verbeterd worden"

Met de nieuwe campagne wil KHN mensen enthousiasmeren voor een baan in de horeca. Het imago moet verbeterd worden. De campagne richt zich op potentiële medewerkers, horecaprofessionals met of zonder vakdiploma, zij-instromers en ondernemers zelf. ,,Dat doen we met video’s en verhalen van echte mensen en hun succesverhalen. We laten best practices zien Ze vertellen over hun werk. Hoe leuk en veelzijdig het is, maar ook wat ze allemaal geleerd hebben.’’

Lees ook: Vermenging horeca en retail: waarom ‘glas bubbels bij bruidsmodezaak’ volgens Jan Meerman moet kunnen

Ze wijst in De Ondernemer Live onder meer op de mogelijkheden om – bijvoorbeeld als zij-instromer – trainingen te volgen via de KHN Academie, die toegang geeft tot een opleidings- en cursusaanbod dat laagdrempelig is en aansluit op de praktijk.

Werken in de horeca draait om gastvrijheid en beleving, vervolgt Vuik. Of het nu gaat om een bruin café, restaurant of een grote hotelketen. ,,Je moet contact met mensen leuk vinden. Wanneer klanten binnen komen, willen ze zich thuis voelen. Ze komen binnen met een bepaalde verwachting: als horecamedewerker wil je die verwachting overtreffen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details