Nieuws Horeca

LIZZ weet als eerste Goudse restaurant Michelinster te bemachtigen: 'Tranen in de ogen'

Restaurant LIZZ in Gouda heeft maandag als eerste in de kaasstad een felbegeerde Michelinster in de wacht weten te slepen. De Michelin-inspecteurs roemden zowel de idyllische locatie als de unieke keuken met Aziatische invloeden, fruit en regionale producten. 'We zitten met tranen in de ogen.'

Ruud F. Witte en Stijn Tielemans (AD) 26 april 2023

Lizz gouda michelinsterren 2023 restaurant weeshuis

Restaurant Lizz, v.l.n.r: Lennart van Gastel. Sharon van Gastel (eigenaren) Remco Kuijpers (chef) en Louis Grizeau (maitre) Foto: Frank de Roo

De inspecteurs van Michelin prijzen de locatie in het voormalige weeshuis in de binnenstad van Gouda. ,,Een idylle.” Ook de keuken krijgt een compliment. ,,Een moderne keuken met Aziatische invloeden”, klonk het maandag in het DeLaMar theater in Amsterdam. Niet alleen het gebruik van Aziatische smaakmakers, maar ook dat van fruit en regionale producten viel bij Michelin in de smaak.

Lees ook: Net anderhalf jaar bezig, nu al Groene Michelinster voor de Rotonde in Rotterdam: 'Overdonderd'

Gasten vonden LIZZ al langer sterwaardig

,,We zaten met elkaar de herhaling van de uitreiking te kijken, want toen de envelop werd geopend en we ‘Gouda’ hoorden, schoten we omhoog, met een frikandel in de hand”, zegt Sharon van Gastel, drijvende kracht achter het restaurant samen met haar echtgenoot Lennart van Gastel, in het AD. ,,De chef en de maître-sommelier Louis Grizeau waren in DeLaMar. Toen we de herhaling keken, was het: LIZZ heeft een ster! We zitten met tranen in de ogen.”

,,Tijdens de toespraak zeiden mijn man en ik: zagen we dit aankomen? Nee. Maar dat doe je om jezelf te beschermen. Want in alle analyses die we erop loslieten was het antwoord: ja. De sfeer in het restaurant was aan het oplopen: complimentjes, reviews, de sfeer onderling in de keuken - die zijn zo goed.”

Lees ook: Michelinsterren: waarom Sergio Hermans Pure C van twee naar nul gaat

Ze vervolgt: ,,Hoe vaak we het woord ‘ster’ niet hebben gehoord uit de mond van gasten. We voelden aan alle kanten dat het deze kant opging. En wat is dan sterwaardig? We zijn niet bezig met gasten te eten geven: we zijn bezig met feeding souls. Het gaat om de geschiedenis van het pand, de passie en veel andere zaken.”

Eten op topniveau in Groene Hart

Het einddoel was zeker geen ster, benadrukt Van Gastel. ,,We streven naar perfectie, dit is niet meer dan een compliment.”

Het restaurant van chef-kok Remco Kuijpers werd vorig jaar door Michelin al als ‘veelbelovend’ omschreven. En zo dacht ook de recensent van de Gouden Pollepel er over, Hans Pfauth. ,,Deze ster verbaast mij niets”, zegt Pfauth. ,,Het is een uitstekend restaurant, dat pas na een barrage tijdens de vorige Pollepel tweede werd. Het eten was van een nóg hoger niveau dan van de winnaar, maar de rekening was ook aanmerkelijk hoger. Het is een fantastisch restaurant, ook de ambiance is onovertroffen in het Groene Hart. Het is van topniveau.”

Lees ook: Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer: 'Sterrenrestaurants googelen gasten en checken hun social media'

'LIZZ moet door op ingeslagen weg'

Dat niveau heeft het restaurant ‘betrekkelijk snel’ bereikt, volgens Pfauth. ,,Ze zitten op een toplocatie, met Kuijpers hebben ze een topkok in huis gehaald, en ook op andere vlakken heeft het echtpaar Van Gastel zijn zaakjes voortreffelijk op orde. Ik vind het fantastisch en kan me niet herinneren dat Gouda ooit eerder een Michelinster heeft gehad.”

De zaak trekt al een publiek van buiten de stad. ,,En er zit een prachtig hotel bij - die clientèle heeft het restaurant al. Dit is de eerste keer dat een ster is uitgedeeld, er zijn genoeg liefhebbers in de aanliggende steden die dat leuk vinden. De druk wordt groter, de belangstelling ook. LIZZ moet door op de ingeslagen weg, de brigade moet zich niet gek laten maken. De echte druk zit ‘m in: houd je ‘m, of heb je er volgend jaar twee?”

Over restaurant LIZZ

Restaurant LIZZ zit in Relais & Châteaux Weeshuis Gouda, een luxe boutique-hotel aan de Spieringstraat, gevestigd in het voormalig weeshuis dat dateert uit de zestiende eeuw. LIZZ is een van de zeventien restaurants in Nederland die dit jaar voor het eerst een Michelinster kreeg.

Lees ook: Robert Kranenborg: 'Behouden Michelinster moet geen egotripperij worden'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws