Nieuws Horeca

Nederlandse hotelmarkt gaat door het dak: recordbrekende cijfers in 2018

Zowel de omzet, bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs van hotels zaten afgelopen jaar op een piek, aldus het rapport Hosta 2019. Toch zal de groei waarschijnlijk niet aanhouden.

Ezra Hakze 11 september 2019

Hotelmarkt records

Pixabay

De enorme piek op de hotelmarkt is vooral te verklaren door de groei van de economie in het afgelopen jaar. ,,De hotellerie volgt de economie,’’ zegt Ewout Hoogendoorn van Horwath HTL, het adviesbureau dat het onderzoek uitvoerde onder 500 hotels in de Benelux. ,,Bovendien is het toerisme internationaal maar ook in Nederland het snelstgroeiende onderdeel van de economie geweest en daar plukken hotels de vruchten van.’’

Stedelijk beleid

Volgens Hoogendoorn speelde ook het stedelijke ingrijpen, met name in de grote steden, een rol. Die zouden steeds meer een gestructureerd beleid voeren om toerisme te stimuleren. Tenslotte zijn het groeiende aanbod van lagekostenvluchten en de positie van luchthaven Schiphol belangrijke factoren.

Bezettingsgraad

Het resulteerde in recordbrekende cijfers. De gemiddelde kamerprijs is nog nooit zo hoog geweest: die steeg afgelopen jaar van 112 naar 120 euro, waarmee het record van 114 euro in 2002 gebroken werd. Ook steeg de bezettingsgraad van 77,2 procent in 2017 naar 77,7 procent in 2018, een graad die sinds 1998 al niet meer zo hoog is geweest.

Dit had natuurlijk ook zijn invloed op de omzet van de Nederlandse hotels. Een hotelkamer leverde in 2018 gemiddeld 93 euro per dag op, dat is 7 procent meer dan in 2017 en maar liefst 40 procent meer dan in 2013.

Concurrentie Airbnb

De juichcijfers laten volgens Hoogendoorn ook zien dat een platform als Airbnb een minder grote dreiging is voor de hotellerie dan vaak gedacht. ,, Natuurlijk is Airbnb ook deels een concurrent, maar het platform biedt ook wel weer een apart product aan en het gebruik is verschillend. Als de cijfers iets laten zien dan is het dat Airbnb en hotels prima naast elkaar kunnen bestaan.’’

Brexit

Uit het rapport blijkt ook dat de meeste ondervraagde hoteliers verwachten dat de bezettingsgraad niet nog verder zal groeien. Ewout Hoogendoorn van Horwath HTL onderschrijft dat vermoeden. ,,De verwachting is dat de groei afneemt en de situatie stabiliseert. Daarin volgt de hotelmarkt wederom de economie, waarin de groei ook afneemt.’’ De toenemende onzekerheid over de wereldeconomie, mede door Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China, zou hierbij een rol spelen.

Personeelstekort

Hoogendoorn wijst ook op de invloed van het personeelstekort in de horeca. ,,Met name kleinere hotels hebben wat meer problemen met personeelswerving, voor hen kan aansluiten bij een grotere naam of franchise dan interessant zijn.’’ Recent berekende ABN AMRO nog dat de personeelstekorten de horeca jaarlijks 1,4 miljard kosten en het voor de branche moeilijker maken om te beantwoorden aan de toenemende vraag.

Massatoerisme

In de regio Amsterdam is de daling ondertussen al ingezet. Daar steeg de bezettingsgraad in 2018 niet, al ging de gemiddelde kamerprijs wel omhoog van 139 naar 151 euro. Dat is bijna 60 procent hoger dan in de rest van Nederland. In het eerste halfjaar van 2019 zijn die kamerprijzen wel met circa 1 procent gedaald, al kan dit samenhangen met maatregelen van de gemeente om het enorme massatoerisme houdbaar te maken.