Nieuws Horeca
17 jaar geleden begon Paul zijn importbedrijf van luxe vlees, nu levert hij aan sterrenrestaurants
Zijn vader zit in de groente- en fruithandel, maar Paul González ging juist een heel andere kant op. Met zijn importbedrijf Iberdeli haalt hij de luxere vleessoorten naar Nederland, waaronder het Spaanse Ibérico-vlees. ,,Voor mij voelt het nog steeds als een jong bedrijf, terwijl wij sinds 2005 al bezig zijn.’’

CEO en oprichter van Iberdeli, Paul González, begon op zijn 24ste al het bedrijf. Foto: Frank de Roo
Ook al zit zijn bedrijf hier, González is weinig in Nederland. ,,Ik woon al acht jaar in Spanje’’, vertelt hij tegen het AD/RD. ,,Eigenlijk ben ik er voor de liefde heengegaan, niet eens voor werk.’’ Het op afstand werken was voor hem voor corona kwam al een manier van doen, eentje die nog steeds werkt. ,,We hebben sinds twee jaar ook een Iberdeli in Spanje, een beetje een klein zusje van de Nederlandse.’’
Kantoor en koelhuis in een
Ook al heeft het bedrijf Spaanse roots, het moederbedrijf is gevestigd in Ridderkerk, waar hij jarenlang heeft gewoond. Vlak voor de pandemie verhuisden ze naar dit 1600 vierkante meter grote pand, dat een kantoor en koelhuis ineen is. Er is genoeg ruimte om door te ontwikkelen. ,,Het is juist goed dat we hier zitten: als je iemand opbelt en zegt dat je een Rotterdams bedrijf bent, sta je al met één been binnen. Nederland heeft internationaal gezien een heel belangrijke positie op de markt, heel anders dan Spanje bijvoorbeeld.’’
Lees ook: Eerste Michelinster voor 't Ganzenest: 'We zijn alleen maar doorgegroeid'
In een van de kantoorruimtes staat op canvas een foto van wat Ibérico-varkens, dat verwijst naar hoe het voor González allemaal begon. ,,Mijn vader is Spaans en we hadden vroeger geregeld wat echte Spaanse hammen in huis. Mijn vrienden wilden vaak bij mij afspreken, omdat ze er lekker wat van wilden eten.’’ Zo merkte hij dat het Ibérico-vlees ook wel in de smaak viel, iets dat toen nog bijna niet te vinden was in ons land.
Hij zag een gat in de markt en besloot op zijn 24ste een importbedrijf op te zetten. Zijn vader gaf hem een half jaar en maakte wat ruimte voor hem vrij, zodat hij kon starten. ,,Ik kreeg van hem een bureautje en kon mijn voorraad achter de sinaasappelen zetten.’’
"Ik was heel jong nog, maar doordat ik iets bijzonders in handen had mét een verhaal en dat kon overdragen, kwamen er steeds meer klanten bij"
Op dat moment wist hij nog niks van vlees af, dus dat was even spannend. ,,Ik ben zelf aan gaan kloppen bij luxere restaurants, zoals Parkheuvel, om het product aan te bieden. Ik was heel jong nog, maar doordat ik iets bijzonders in handen had mét een verhaal en dat kon overdragen, kwamen er steeds meer klanten bij.’’
Iberdeli im- en exporteert naar meer dan twintig landen in Europa
Alleen kon hij het al snel niet meer doen, dus ontstond langzaamaan een team om hem heen. Uiteindelijk groeide het bedrijf zo door, dat er zelfs nog andere vleessoorten bij kwamen. Denk aan graan gevoerd rundvlees uit Australië, de Verenigde Staten Canada en Uruguay. Dit exporteert hij naar meer dan twintig Europese landen waaronder Duitsland, Oostenrijk en binnenkort Zweden.
Een jongensdroom is daarmee uitgekomen: in de handel werken. ,,Ik zag bij mijn vader altijd zo’n grote tafel allemaal met mannen met vaste telefoons, vaak aan ieder oor een, die op zo’n manier producten aan de man brachten. Dat vond ik zo tof om te zien, dat wilde ik later ook en niks anders.’’ Stoppen met het verkopen van luxe vleessoorten gaat hij voorlopig niet doen.