Nieuws Horeca

Pong, House of Ping: 'doe-horeca' aan de tafeltennistafel

,,Of ik word ontzettend goed in tafeltennis omdat ik hier niets te doen heb, of ik word nóg gelukkiger omdat mensen hier straks de deur plat lopen.” Beginnend ondernemer Kees Hunink (28) zegt het met een grote grijns op zijn gezicht. En begrijpelijk. Want de plek waar Hunink het over heeft, is Spaarndammerstraat 460 in Amsterdam, de plek waar een zakelijk tafeltennisavontuur is begonnen. De plek van Pong, House of Ping.

Robbert Daalder | Nooij Photography 7 maart 2020

Laatste update: 7 maart 2020 10:36

Pong house ping horeca tafeltennistafel

Op je vrije zaterdagmiddag een biertje drinken en tafeltennissen, je collega’s na werk laten zien hoe goed je bent met een batje of een compleet tafeltennistoernooi spelen tijdens een uitje met je vriendinnengroep. In dit tafeltenniswalhalla kan het allemaal. Met acht speeltafels, een professionele keuken en een flinke bar moet het voor Hunink en zijn compagnons Julius Weise (27) en Pepijn Middeldorp (28) in de komende elf maanden gaan gebeuren.

Lees ook: Mooie Boules grijpt om zich heen, dit is de succesformule

,,Dit is iets wat we in Amsterdam nog niet hebben”, begint Middeldorp. ,,Op de Overtoom zit een tent waar ze twee tafels hebben staan, maar bij Pong heb je een compleet andere beleving. Hier draait het niet om de bar, maar om tafeltennis. Met goed eten en drinken. Iets waar steeds meer mensen behoefte aan hebben in hun vrije tijd. Het is ‘doe-horeca’. Kijk eens naar de poolcentra. Dat is volledig uit het slob getrokken. Of neem Mooie Boules. Een populaire plek waar je jeu de boules kunt spelen met daarnaast goed eten en drinken. Mensen willen niet meer de hele avond in een bruin café staan.”

'Doe-horeca' steeds populairder

,,Voor vijf euro per persoon mag je een uur tafeltennissen. Je krijgt een doosje met ballen mee zodat je niet telkens aan het rapen bent, maar lekker door kunt spelen. Wij ruimen ze wel weer op. Houd je niet van tafeltennissen? Geen probleem, we hebben genoeg plekjes om lekker te eten en te borrelen met je vrienden. Je kunt bij Kees aan de bar gaan zitten, voetbal kijken, je krantje lezen of een potje darten. Karaoke? Ook geen probleem! Tafeltennis blijft echter de hoofdmoot, maar we mikken wel op een gemêleerd publiek. Op deze manier moet dat gaan lukken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

"Juul en ik keken elkaar aan en stelden elkaar direct de vraag waarom we dit nog niet in Amsterdam hadden. Dat zou toch fantastisch zijn?"

Kees Hunink, medeoprichter Pong, House of Ping

,,Julius en ik waren twee jaar geleden in Londen om wat voetbalwedstrijden te bezoeken”, gaat Hunink verder. ,,Tussen deze wedstrijden door wilden we onszelf natuurlijk ook vermaken en toen kwamen we uit bij Bounce, een tafeltennisbar. Het zag er geweldig uit. Je kon er heerlijk spelen, een biertje drinken, lekker eten en het stond er helemaal vol met het meest uiteenlopende publiek. Juul en ik keken elkaar aan en stelden elkaar direct de vraag waarom we dit nog niet in Amsterdam hadden. Dat zou toch fantastisch zijn?” Het idee ging linea recta mee in de koffer naar Nederland.

Een streber voor de balans

Als ervaren horecamedewerker zag Hunink het concept al helemaal voor zich waardoor hij de stap naar het ondernemerschap ook daadwerkelijk durfde te zetten. En omdat Weise in het verleden al eens een schoenenmerk uit de grond stampte en samen met Middeldorp een eigen stichting heeft, weet hij wat ondernemen inhoudt en waar kansen liggen; ook voor hem voelde dit direct goed. ,,Daar komt bij dat Pepijn financieel sterk is, goed kan klussen en iets weg heeft van een streber. Die moesten we er ook bij betrekken. We vullen elkaar uitstekend aan. Als je het mij vraagt, zijn dit de ingrediënten voor een succesverhaal”, aldus Hunink.

Lees ook: Mr.Bowmont: ondernemer (28) verovert wereld met stijlvolle herenzwembroeken

De juiste plek en periode

De zoektocht naar een geschikte locatie kon beginnen. Eentje in de hoofdstad welteverstaan. Logischerwijs omdat het ambitieuze drietal in de stad woont en hier een flink netwerk heeft. Middeldorp: ,,In totaal hebben we vijf pandjes bekeken die mogelijk geschikt waren voor Pong. Het was het alleen steeds nét niet. Of er moest nog een gigantische verbouwing komen, of de huurovereenkomst werd op het laatste moment van tafel geveegd. Totdat we hier terecht kwamen..."

Cruciale periode van elf maanden

,,Niet zo lang geleden zat er een restaurant in dit pand", besluit Middeldorp. ,,Dat is er inmiddels uit en om leegstand tegen te gaan, werd deze plek voor een periode van elf maanden verhuurd. Inclusief inboedel met bijbehorende horecavergunning. We hebben het over zo’n 360 vierkante meter. Ideaal voor ons. Dit is dé ruimte en periode is waarin we dit concept kunnen testen. En als we over zes maanden zien dat het aanslaat, kunnen we alvast gaan zoeken naar een nieuwe, definitieve locatie."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.