Nieuws Horeca

Viaanse slager (21) is jongste meester worstenmaker van Nederland

Roland Schneider (21) wilde vroeger geen astronaut of dokter worden. Nee, worst maken, dat was en is zijn passie. En daarmee viel hij in de prijzen. De Vianer heeft namens gildeslager De Goeij drie gouden bekers gewonnen bij de wedstrijd Arnhem Rookworststad. Dat schrijft AD Utrecht.

Wies van der Heyden | Foto: Marnix Schmidt 24 oktober 2017

Roland Schneider Hans de Goeij Meester Worstmaker

"Worsten maken, dat is het mooiste wat er is", vindt Schneider. Via een stage vanuit zijn middelbare school kwam hij in een slagerij terecht. Eerst als schoonmaker, maar al snel werd hij gegrepen door het maken van worsten. "Het hele proces van bijvoorbeeld een varkensschouder tot een worst, het groeien van een beestje tot eten, dat vind ik geweldig. Ik weet niet hoe de slagersmarkt er over vijftien jaar uitziet, maar dit wil ik voor de rest van mijn leven blijven doen."

Grootste rookworstwedstrijd

Namens slagerij De Goeij deed hij mee aan de wedstrijd Arnhem Rookworststad, de grootste rookworstwedstrijd van Nederland. Daar moest hij worsten maken in verschillende categorieën: fijne, grove, specials en innovatie.

Lees ook: Boer verkoopt vlees steeds vaker direct aan consument

Foutloos

Voor de worsten kreeg hij van een jury punten: met 99 en 100 punten krijg je een gouden beker. Dat lukte De Goeij in de categorieën fijne en grove rookworst, en in de categorie specials kreeg hij voor zijn cheddarworst met pittige bite zelfs een gouden beker met ster. Dat houdt in dat de worst foutloos gemaakt is. "Mensen thuis kijken natuurlijk niet of er een klein luchtbelletje in de worst zit, maar de jury bij zo'n wedstrijd wel. Daar wordt heel erg op details gelet."

Apetrots

De recepten van de worsten komen van Hans de Goeij, eigenaar van de slagerij. Hij is apetrots op zijn protegé. "We zagen hem als verlegen broekie hier binnenkomen, nu is hij uitgegroeid tot een echte vakman! Voor mij is het leuk omdat ik mijn eigen kennis kan doorgeven. En we kunnen lekker samen dingen uitproberen, ik word er heel enthousiast van."

Meester worstmaker

Schneider is meester worstmaker. Deze titel is opgezet door het worstmakersgilde en is eigenlijk bedoeld voor ervaren worstmakers die op zoek zijn naar verdieping. Die kunnen dan een opleiding volgen waarbij ze leren om mooie en moeilijke worsten te maken. Als ze de cursus geslaagd afronden mogen ze zichzelf meester worstmaker noemen. Met zijn 21 jaar is Schneider de jongste meester worstmaker van Nederland.