Nieuws Horeca

Zwarte lijst met horecaondernemers die hygiëneregels overtreden vanaf morgen online

Wie van tevoren wil weten of een restaurant of eetcafé schoon en netjes is, kan voortaan zelf informatie inwinnen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die zet de prestaties van horecagelegenheden vanaf morgen, 1 september, online.

De Ondernemer / ANP 31 augustus 2020

Horeca zwarte lijst hygiene

Foto: Unsplash

Tot nu toe werden horecagelegenheden die ondermaats presteerden anoniem vermeld, onder meer in de jaarlijkse rapportages. Maar ondernemers die de voedselveiligheidsregels aan hun laars lappen, worden vanaf 1 september met naam en toenaam genoemd. In 2019 voerde de NVWA ruim 17.500 inspecties uit en bedrijven waar wat mis was, kregen vaker bezoekjes.

''Op dit moment is informatie beschikbaar over de voedselveiligheid van lunchrooms in Nederland en horecagelegenheden in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht''

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

,,Het openbaar maken van inspectieresultaten geeft inzicht in het werk van de NVWA en stimuleert ondernemers om de wettelijke regels na te leven", aldus de autoriteit na een bericht in De Telegraaf.

Informatie beschikbaar over voedselveiligheid

Gasten kunnen online de naam van een restaurant intikken en zien dan actuele keuringsrapporten. ,,Op dit moment is informatie beschikbaar over de voedselveiligheid van lunchrooms in Nederland en horecagelegenheden in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De informatie over horecagelegenheden in andere gemeenten wordt stapsgewijs toegevoegd."

''Het kan niet zo zijn dat er meteen een publicatie volgt, zodra er één keer iets misgaat. Dit heeft een enorm effect op de bedrijfsvoering''

Dirk Beljaarts, directeur KHN

Koninklijke Horeca waarschuwt voor willekeur

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het goed dat er bij excessen wordt ingegrepen door de NVWA maar vreest voor reputatieschade. ,,Het kan niet zo zijn dat er meteen een publicatie volgt, zodra er één keer iets misgaat. Dit heeft een enorm effect op de bedrijfsvoering", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts. De belangenbehartiger pleit voor een herkeuring na bijvoorbeeld twee weken. Dat zou ondernemers de tijd geven om dingen aan te passen om alsnog van de lijst te worden gehaald.

KHN waarschuwt ook voor het gevaar van willekeur per regio. Volgens de brancheorganisatie is de NVWA ook naar eigen zeggen onderbezet en kunnen ze daardoor nooit alle horecazaken controleren. Beljaarts zegt dat KHN de publicatie van de inspectieresultaten pas zal steunen wanneer alle ondernemingen op dezelfde manier regelmatig worden gecontroleerd.

Lees ook: Historische omzetdaling horeca door corona, detailhandel ziet cijfers fors stijgen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.