Nieuws Horeca

Horecaondernemers kunnen weer gebruikmaken van zwarte lijst voor overlastgevers

Ruim honderd horecaondernemers, verdeeld over zeven steden, mogen weer een zwarte lijst bijhouden met notoire herrieschoppers. Wie vecht of dealt kan zo aan de deur geweigerd worden.

Van onze redactie 1 februari 2023

Zwarte lijst overlast overlastgevers criminaliteit privacy

Foto: ANP

En dat is opvallend omdat de lijst vijf jaar geleden nog werd opgeheven door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) omdat de lijst niet aan de privacyregels zou voldoen. De privacywaakhond geeft nu voor de nieuwe lijst groen licht. Dat schrijft Trouw.

Wie op de zwarte lijst stond kon in het verleden tot vijf jaar nergens meer naar binnen in een uitgaansgebied. De AP stak daar vervolgens een stokje voor omdat de privacy van de overlastgevers niet werd gewaarborgd en de lijst 'te rigoureus' werd ingezet. De privacywaakhond heeft nu echter een nieuw modelprotocol van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) goedgekeurd. Op basis waarvan ondernemers gezamenlijk een vergunning kunnen aanvragen na overleg met de politie en gemeente.

Met die vergunning op zak kunnen raddraaiers met naam en foto op de lijst belanden. Volgens KHN is de lijst 'preventief tegen allerlei vormen van overlast'.

Lees ook: Het geheim van horecaondernemer Herman Hell om in hoog tempo te groeien

Maximaal 2 jaar op zwarte lijst

De nieuwe zwarte lijst kon dit keer wel op een akkoord rekenen van de AP omdat de database die horecaondernemers kunnen inzien goed beveiligd is. Ook moeten overlastgevers bezwaar aan kunnen tekenen als ze vinden dat ze onterecht op een zwarte lijst terecht zijn gekomen.

De maximale tijd om iemand te weigeren is verlaagd van vijf naar twee jaar. Die geldt alleen bij de zwaarste overtredingen, zoals het betreden van een kroeg met een vuurwapen of zware mishandeling. Voor diefstal, dealen in in harddrugs en lichtere mishandeling staat maximaal een jaar en vergrijpen zoals vechtpartijen, aanranding en betalen met vals geld betekenen drie tot zes maanden geen toegang.

Ondernemers kunnen niet wachten om zwarte lijst toe te passen

Volgens Trouw kunnen ondernemers in Twente niet wachten om het nieuwe systeem toe te passen. Zo had ondernemer Marc Bout door de oude lijst geen last meer van notoire overlastgevers. Hij vindt de zwarte lijst 'het beste systeem dat ik mij kan voorstellen'.

Toch pleit de horecaman ook voor maatwerk. ,,Neem een 18-jarige die een asbak gooit, maar bij wie het net uit is met zijn vriendin. Misschien viel het biertje verkeerd en hij heeft niet gegeten. Dat soort gasten moet je een beetje opvoeden. Dat is anders dan een 28-jarige die vaker de fout in gaat.”

Lees ook: Horeca gebukt onder inflatie, slimme technologie als reddingsboei

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws