Nieuws Actueel

Horecaondernemer uit Zwolle in de ban van 102 zilveren raadsherenbekers

Hendrik Karabagias uit Zwolle opent de grote deur van het Hoofdwachtersgebouwtje dat in 1614 aan de Sint Michaëlskerk werd vastgebouwd. Zijn 'schatgraversverhaal' lijkt zo uit een spannend kinderboek geplukt.

Van onze redactie 26 november 2015

"Tijdens de verbouwing, kort voordat de VVV zich hier in 2009 vestigde, werden er vijftiende-eeuwse fundamenten gevonden van een oude sacristie. De bedoeling was dat er een glazen vloer overheen zou worden gelegd, maar vanwege te hoge kosten kwam er een noodvloer. Die vloer hebben wij inmiddels weggehaald, de fundamenten liggen weer open. In eerste instantie wilden ook wij de noodvloer gebruiken en in december opengaan met de nieuwe brasserie 'In den Hoofdwacht', maar dat is zonde. Waarop we besloten om tóch de glazen vloer te laten aanleggen, zodat bezoekers van de brasserie straks de fundamenten kunnen zien. Daarbij plaatsen wij met behulp van de gemeente een tijdsbalk waarbij archeologische vondsten tentoon worden gesteld."

Geheime kamersVanwege hernieuwde archeologische graafwerkzaamheden rond de fundamenten zal Karabagias - die ook uitbater is van Tapasbar Las Rosas, Hanze Hotel en restaurant Vaca Negra - noodgedwongen de opening van de brasserie uitstellen tot februari. Handenwrijvend zegt hij echter: "Dat biedt ons wel de gelegenheid om zaken nog grondiger aan te pakken, dus bijvoorbeeld om de geheime kamers rond de oude wenteltrap bloot te leggen." Terwijl hij naar drie grote gaten in de muur wijst: "Uit bevindingen van de architect blijkt dat daar twee ruimtes zijn van zo'n anderhalve meter diep. Niemand weet wat zich daarin bevindt."

110 zilveren raadsherenbekersIn een persoonlijke zoektocht naar informatie op internet, stuitte hij op 110 zilveren raadsherenbekers van zo'n 25 centimeter hoog. "Acht daarvan zijn er ooit teruggevonden. Iedereen die er verstand van heeft, zegt mij dat de rest hoogstwaarschijnlijk tussen 1662 en 1672 is omgesmolten tot kandelaars, zoutvaatjes en aanverwante objecten of munten om oorlogsvoering te bekostigen."

Fantasie Karabagias trekt het verhaal niet in twijfel. "Maar zolang ik geen definitief uitsluitsel heb, gaat mijn fantasie met me op de loop. Stel nou dat Zwolle destijds die bekers wél heeft verstopt om de Spaanse bezetters om de tuin te leiden? Waar zou je die dan beter kunnen verstoppen dan hier, in een geheime ruimte die door God, de politie én een legergarnizoen werd bewaakt?"

OnwaarschijnlijkKarabagias begrijpt dat het een onwaarschijnlijk verhaal is. "Ik denk dat wel 99 procent van dit soort schatgraversverhalen in een anticlimax eindigt. Maar ik ben een positieve jongen: 1 procent kans is ook een kans. Bovendien ben ik erg benieuwd naar wat zich daar dan wél bevindt."

Omsmelten Op de vraag wat er gebeurt als de zilveren bekers onverhoopt toch in de geheime kamertjes liggen, zegt hij: "Dan smelten we ze om tot bestek voor de brasserie." Lachend: "Grapje, natuurlijk. Dan zou ik ze graag een tijdje tentoon willen stellen."

'Eerst graven'Stadsarcheoloog Michael Klomp weet niet wat zich in de kamers bevindt. "Mogelijk komen we daar later achter. Ik focus me in eerste instantie op bodemonderzoek rond de fundamenten van de sacristie. Omdat het onderzoek plaatsvindt bij die kamers, kan er wellicht het één en ander worden verduidelijkt, maar tot die tijd is er geen uitsluitsel mogelijk. De werkzaamheden vangen volgende week aan."

Foto: