Nieuws Actueel

Horecaondernemer Xandrine van Woudenbergh bereidt zich voor op eerste thuiswedstrijd Heracles

Van onze redactie 14 augustus 2015

Xandrine van Woudenbergh Lenneke Lingmont

Supporters die zondag contant willen afrekenen voor een biertje of broodje zullen raar opkijken. Betalen bij de kiosken en in de businessclub verloopt dit seizoen namelijk via een pasjessysteem.

Nieuw betalingssysteem Van Woudenbergh vertelt waarom: "Een tijd geleden hebben we dertig supporters uit alle gelederen van de club uitgenodigd om broodjes te komen testen. Toen hebben we het ook gehad over een nieuw betalingssysteem. De reacties waren toen allemaal positief." Tijdens die bijeenkomst werd nog gesproken over een muntjessysteem, uiteindelijk is de keuze dus gevallen op betaalpasjes. "Natuurlijk moet iedereen daar even aan wennen. We hebben contact gehad met NAC, daar doen ze het al drie jaar. Na wat kinderziektes in het begin zijn ze daar nu uitermate tevreden." De bedoeling is dat mensen sneller geholpen zullen worden met het nieuwe systeem. Voor een pasje moet twee euro borg worden betaald. "Daar is misschien protest tegen, maar het kan niet anders. Supporters kunnen altijd de pas weer inleveren om de borg en het resterende saldo terug te krijgen."

De prijs voor een biertje blijft voorlopig nog hetzelfde in het vernieuwde stadion. "En dat ondanks de forse investeringen", benadrukt Van Woudenbergh.

Harmonie De horecaondernemer zit ontspannen op de tribune. Leunend in een luxe stoeltje van de businessclub. "Je zou het niet zeggen, maar het komt allemaal goed", zegt Van Woudenbergh, duidend op de werkzaamheden in de businessclub achter haar. In de zaal lopen bouwvakkers en horecapersoneel door elkaar. Op de vloer ligt nog karton en overal hangen en liggen trossen kabels. "We moeten nog even de schouders eronder zetten. De wijnbar lijkt bijvoorbeeld al klaar, maar eigenlijk zitten alleen de letters erop. Er moet nog veel gebeuren. Soms is het wel onhandig dat verschillende groepen door elkaar werken. Dan hebben we een bar net schoongemaakt en moet er toch nog wat gebeuren. Ligt overal weer stof. Maar iedereen werkt in goede harmonie samen, hoor."

SkyboxenVan Woudenbergh en haar collega's bekommeren zich ook om het eten en drinken in de skyboxen en in de businessclub. Buiten de voetbalwedstrijden moeten die ook voor omzet gaan zorgen. "Het zijn multifunctionele ruimtes die met een druk op de knop van danszaal tot vergaderruimte omgetoverd kunnen worden." Een ergernis bij een aantal bezoekers aan de businessclub is de luide muziek die de afgelopen seizoenen door zaal schalde. "We kunnen de muziek nu per zone bedienen. Als je rustig wilt praten op een Chesterfield bij het raam, is de muziek zachter dan aan de bar." En er is dus een heuse wijnbar, terwijl voetbalsupporters bekend staan als bierdrinkers. "We hoorden steeds vaker dat er behoefte is aan een groter aanbod van wijnen. Vanmiddag gaan we ze proeven met uitleg van de leverancier. Die is de eerste paar wedstrijden ook nog aanwezig om toelichting te geven, daarna kunnen we het zelf." Het zijn volgens Van Woudenbergh maar een paar voorbeelden van de verbeteringen. Zondag kunnen de supporters het zelf beoordelen. Na alle drukte zit er voor Van Woudenbergh maandag nog geen vrije dag in. "Dan moet de administratie nog."

Xandrine van Woudenbergh walst een Chileense sauvignon blanc in haar glas tijdens de wijnproeverij in de businessclub van Heracles. Foto: Lenneke Lingmont