Nieuws Actueel

Horecapaar laat restaurant Hanninkshof in Enschede weer lekker draaien

Van onze redactie 10 juli 2015

Restaurant Hanninkshof Marieke Bakker

Het was een avontuur toen ze eraan begonnen. "We hebben er hard aan moeten trekken om de eens zo goede naam van Hanninkshof te herstellen. De laatste jaren was het hier wisselend open, het was onduidelijk en onherkenbaar voor de gasten en de vorige exploitant is hier failliet gegaan. Hij had er vijftien jaar op gezeten, de laatste tijd met diverse compagnons, voor zover wij weten."

Grote opknapbeurtOm er weer iets van te maken ontwikkelden pandeigenaar Gerjhan Roerink (van De Zuivelhoeve, red.) en Jojan en Sabine een plan. "Dat kwam in eerste instantie neer op een grote opknapbeurt. Gerjhan heeft de buitenkant voor zijn rekening genomen. Het moest er allemaal weer fris uit komen te zien, incusief het terras. Wij hebben met een interieurbouwer binnenkant volledig onder handen genomen. Familie en vrienden hebben ons geweldig geholpen met klussen en schilderen. Onze ouders hebben hier overuren gemaakt."

‘Er altijd zijn’Het opknappen van het pand viel in het oog en was de spreekwoordelijke eerste klap, meteen een goede daalder waard. "Want", vertellen Jojan en Sabine," we draaien inmiddels boven onze begroting. Natuurlijk red je dat niet alleen met het opknappen van je pand. Onze stelregel was om met name heel goed ons best doen en vooral: er altijd zijn. Geen bordjes meer op de deur dat de zaak gesloten is. Daarnaast hebben we zorgvuldig ons personeel geworven, veelal vaste mensen. Stuk voor stuk hebben ze hier in september vorig jaar eerst een paar weken gewerkt zodat we wisten welk vlees we in de kuip hadden."

CondoleancebijeenkomstGerjhan Roerink heeft baat bij een goed restaurant in de buurt, waar hij met zijn zakelijke relaties terecht kan. Nog belangrijker echter vinden de uitbaters dat Hanninkshof min of meer is herontdekt door mensen, die na een crematie van een naaste in Usselo de condoleancebijeenkomst willen houden in Hanninkshof. Jojan: "Ze kunnen bij ons zo lang blijven zitten als ze willen en ze zijn even weg van de plek waar ze een dierbare hebben achtergelaten. We hebben tegenwoordig elke dag wel een condoleancebijeenkomst." Jojan is de chef-kok, Sabine de maître/sommelier. Ze leerden elkaar kennen op de werkvloer, werken al jaren samen. Sabine was eerste medewerker bediening bij Librije van Johnny Boer in Zwolle, Jojan was er chef-kok van Librije's Food on Tour. Ze werkten ook samen in restaurant Dorset in Borne en in hotel Mooirrivier in Dalfsen. Jojan was in al die zaken chef-kok.

Open keukenIn Hanninkshof wilde hij per sé een open keuken. Hij begeeft zich als kok zelf onder de gasten. "Zeker als ze vragen hebben, maar ook om een gerecht compleet te maken en als er kritiek is, sta ik er ook. Daar leer je van." Vaak gebeurt dat niet. Hun kaart met veel streekproducten levert veel waardering en positieve reviews op.

Robert KranenborgEen mooie opsteker was er gelijk in het begin. "De zaak was nog niet eens open. Onze ouders waren nog druk aan het schilderen en op dat moment werden wij tijdens de Proef-Eet in Enschede door de televisiekoks Robert Kranenborg en Giovanni Caminita uitgeroepen tot beste nieuwkomer. Het jurygerecht waar we op werden beoordeeld was een tartaar van kalf met lemoen. We hebben het nog steeds op de kaart staan. Apetrots waren we."

Hun aanpak van hard werken, er altijd zijn en kwaliteit en gastvrijheid leveren, lijkt zich uit te betalen. "We hebben het verleden van deze zaak van ons afgeschud. Dat vertaalt zich in steeds meer vaste gasten."

Foto: Marieke Bakker