Nieuws Actueel

Horecazaak Kennispark vangt bot

Van onze redactie 28 december 2015

Kennispark Raadvan State Enschede

De eigenaar van horecazaak The Lunchbox, gevestigd in de glazen 'puntzak' pal naast treinstation Enschede Kennispark, stapte eerder deze maand naar de Raad van State in Den Haag. Hij wilde voorkomen dat meerdere horecazaken zich kunnen vestigen binnen Kennispark Twente, het gebied dat globaal de campus van de Universiteit Twente en het naastgelegen Business & Sciencepark omvat.

Het Kennispark Twente is de komende jaren een van de belangrijkste economische aandachtspunten van de gemeente. De gemeente ziet daar ook ruimte voor kleinschalige horeca.

The Lunchbox beroept zich op het bestemmingsplan, waarin geen limiet is gesteld aan het aantal horecazaken op het Kennispark. De eigenaar zegt dat hij hierdoor niet kan overzien wat de consequenties zijn voor zijn zaak. Ook zegt hij bang te zijn voor een groot versnipperd aanbod van horeca op het bedrijventerrein.

De Raad van State heeft nu geoordeeld dat de bezwaren van The Lunchbox ongegrond zijn. Een bestemmingsplan is volgens de raad niet bedoeld om bedrijven te beschermen tegen de vestiging van concurrerende bedrijven in hun verzorgingsgebied.

Gewenste ontwikkelingEerder werd al bepaald dat de komst van diverse kleinschalige horecabedrijven op het Kennispark Twente juist een gewenste ontwikkeling is, zolang de horeca geen groter oppervlak beslaat dan 150 vierkante meter. De Raad van State wil trends en behoeften vanuit de markt niet in de weg staan.

Met deze uitspraak staat de vestiging van andere horecaondernemingen in het gebied tussen De Grolsch Veste en de Universiteit Twente dus niets meer in de weg.