Nieuws Actueel

'Horrortandarts' Van N. eet en drinkt niet meer

Van onze redactie 12 december 2014

Sinds woensdag is Van N. in dorststaking. Dat besluit nam hij, toen duidelijk werd dat een van zijn psychologen een medisch dossier had overlegd aan het Openbaar Ministerie, in plaats van aan een andere behandelaar. ,,Daar ben ik heel verdrietig om. Mijn gevoel van veiligheid is weg", zei de arts, die in Frankrijk is aangeklaagd voor de mishandeling van tientallen patiënten.

Uitzetting Van N. wil zijn uitzetting naar Frankrijk voorkomen en was daarom een kort geding begonnen tegen de Nederlandse staat. Vanwege de psychische problemen van de tandarts zou uitlevering onverantwoord zijn, betoogde zijn advocaat. Die problemen bestaan volgens Van N. onder meer uit een doodswens en uit persoonlijkheidsstoornissen, veroorzaakt door genderproblematiek. Van N. wil een vrouw zijn.

De enige die daarvan wist was zijn partner, die in 2006 overleed. Na haar dood kreeg de tandarts suicidale gedachten. Daar kampt hij sinds 2007 mee, vertelde hij.

Uitlevering Volgens de Nederlandse staat hebben de Franse autoriteiten echter aangegeven dat Van N. ook na een eventuele uitlevering de garantie heeft dat hij de zorg krijgt die nodig is. Bovendien is afgesproken dat Van N. een eventuele straf in Nederland mag uitzitten. De rechter bepaalt op 23 december of de arts mag worden uitgeleverd.