Nieuws Actueel

'Hot Dutch guy' Tim Douwsma wordt volwassen

Van onze redactie 13 december 2014

In 2007 werd hij vijfde bij So you wanna be a popstar, hij deed mee aan Sterren dansen op het ijs, scoorde een aantal bescheiden hits en werd voer voor de roddelbladen. De Friese zanger Tim Douwsma (27) speelde zich al jaren bescheiden in de kijker met zijn frisse hoofd. Over – jonge vrouwelijke – fans had hij sowieso nooit te klagen. Maar wat er in mei gebeurde tijdens de finale van het Eurovisie songfestival is met geen pen te beschrijven. Douwsma deelde de punten uit voor Nederland en werd overstelpt met liefdesverklaringen uit de hele wereld. Ineens stond hij bekend als de 'Dutch hot guy'.

Stroomversnelling Een bevreemdend moment, zegt de jonge zanger. "Door die ene minuut kwam ik in een stroomversnelling terecht. Ik wist wel dat er 200 miljoen mensen naar die show kijken, maar dit had ik niet verwacht. Op social media gingen foto's van me rond die meer dan 200.000 keer werden geliked. Ik kreeg berichten uit Australië, Venezuela, Denemarken. In de week erna werd ik van hot naar her gesleurd. Iedereen wilde iets van me." Hij hield er interessante buitenlandse contacten aan over. "Hoe dat gaat rollen, weet ik nog niet. Maar in Nederland maakte het direct een verschil. Ik werd opeens voor van alles gevraagd. Dat ene kleine moment was mijn echte doorbraak. Hoe bizar ook."

Presenteren Douwsma werkt nu aan de ontwikkeling van zijn presentatietalent. Vanavond is hij te zien als presentator van de Junior kerstshow, naast Veronica van Hoogdalem. Precies het soort programma waarbij hij zich thuis voelt. "Ik wil me ontwikkelen in de presentatie van grote studioprogramma's. Zo'n studio vol publiek geeft me energie."

Cordaid De Junior kerstshow is een feelgoodprogramma vol duetten van Nederlandse artiesten met finalisten van het Junior songfestival en Junior dance. Tijdens de avond worden donateurs geworven voor Cordaid Kinderstem. Douwsma: "Ik ben zelf met Cordaid naar Oeganda geweest om te zien hoe kinderen daar worden geholpen." Een pittige reis die zijn ogen opende. "Een meisje dat voor haar broertjes en zusjes moest zorgen en ook nog eens op het land werkte, kon dankzij Cordaid weer kind zijn en naar school. Zo mooi om te zien. Toen ik thuiskwam en in de supermarkt weer kon kiezen uit drie merken bananen, besefte ik wel even hoe goed we het hier hebben."

Pareltjes De show bevat pareltjes, zegt Douwsma. "Alessandro, finalist van Junior songfestival 2012, samen met René van Kooten vond ik prachtig. Jamai, die met Dali – finaliste van een jaar later – Thank God it's Christmas zingt, vond ik ook bijzonder. Het zijn mooie optredens en bijzondere combinaties. Het geeft me een goed gevoel dat ik zo iets kan bijdragen aan de kerstgedachte."

Kerstsfeer De studio is volledig in kerstsfeer met kerstbomen, sneeuw en stapels cadeautjes. Heerlijk, vindt Douwsma dat. "Ik ben gek op kerst. Voor mij betekent het thuiskomen. Ik woon in Amsterdam, maar mijn familie en vrienden wonen nog altijd in Friesland. Ik smacht naar het moment dat ik in de auto stap en naar huis rijd. Liefst met Driving home for Christmas op de radio."

Junior kerstshow. Zaterdag 13 december op NPO 3, 18.55 uur.