Nieuws Actueel

Hotelmarkt in de lift ondanks Airbnb

Caroline Spilt 20 maart 2015

Amstel hotel vastgoedmarkt hotelbranche

De Europese hotels hebben een goed jaar achter de rug. Vergeleken met 2013 kwamen er 22 miljoen toeristen meer naar Europa en de vooruitzichten voor 2015 en 2016 zijn goed. De hotels in Amsterdam profiteerden mee; de bezettingsgraad steeg met 2,1 procentpunt naar 77,2 procent en zal de komende jaren verder stijgen. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van advies- en onderzoeksbureau PwC naar de Europese hotelmarkt.

Amsterdam blijft volgens PwC de komende jaren stabiel in de Europese top 10 staan. "De bezettingsgraad neemt toe en ook de prijs per nacht stijgt naar een gemiddelde van 127 euro in 2016. Amsterdam heeft in 2014 een recordaantal van circa 6 miljoen gasten mogen verwelkomen", zegt Bart Kruijssen van PwC.

AirbnbToch ziet hij ook enkele bedreigingen voor Amsterdam. "De sterke groei van kamers rond de ring zet door. Dat gaan de hotels in het centrum zeker merken. Tevens is de opkomst van initiatieven als airbnb onmiskenbaar. Vooral in het lagere segment wordt daar marktaandeel weggehaald."

Opvallende stedenVoor steden als Genève, Zürich en Moskou zijn de vooruitzichten minder goed. Het loslaten van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro heeft Zwitserland een stuk duurder gemaakt, stelt PwC. "De gevolgen daarvan zullen zeker tot in 2016 doorwerken, is de verwachting. Moskou ondervindt hinder van de geopolitieke ontwikkelingen.''