Nieuws Actueel

Hou je VrijMiBo in een kerk

Jeroen Jansen 4 april 2014

Nu kerken het door een teruglopend aantal leden moeilijker krijgen, stellen ze hun deuren steeds vaker open voor vergaderingen, congressen en concerten. Bij een deel is het zelfs mogelijk een borrel, feestje of receptie te houden.

Lees ook:

Vergaderen in de kerkbanken

Sinds de zomer van vorig jaar hebben zich honderden kerken aangemeld bij Huureenkerk.nl, een landelijke portal van kerkbeheerders die hun ruimte beschikbaar stellen.

Geld in het laatjeVolgens Sjoerd Hogenbirk van Huureenkerk.nl brengt de verhuur geld in het laatje zodat het kerkgebouw in stand kan worden gehouden en er meer financiële ruimte is voor de eigen activiteiten. "Veel gemeentes en parochies worden kleiner en ouder. Subsidies voor het onderhoud van gebouwen lopen terug.’’

FeestjesIn Nederland zijn 5000 tot 6000 kerkgebouwen. Uit eigen onderzoek van Huureenkerk.nl onder 63 kerken in het hele land blijkt dat 50 procent de ruimte beschikbaar stelt voor zakelijke bijeenkomsten en 10 procent ook voor feestjes. 17 procent is wat strenger en verhuurt het gebouw alleen voor zaken met een directe link met het geloof.

InspiratieloosVolgens Hogenbirk zijn kerken door hun specifieke sfeer aantrekkelijke locaties voor tal van bijeenkomsten. "Het is weer eens wat anders dan inspiratieloze vergaderlocaties met tl-verlichting en systeemplafonds.''

GroeiBij Huureenkerk.nl zijn sinds het vorige zomer in de lucht ging, inmiddels rond 400 kerken aangesloten. Het aantal groeit nog steeds.