Nieuws Actueel

Zo houd je je computer virusvrij

Nick Kivits 8 december 2015

Virusscanpc1065

Per dag komen er gemiddeld bijna 1 miljoen virussen en andere nare softwareplagen bij, becijferde softwarefabrikant Symantec. Met het nieuwe jaar voor de boeg zet het AD de beste virusscanners voor u op een rij.

Laptops en desktops

1 Kaspersky Internet Security Multi-Device 2016

Wie een nieuwe Windows 10- computer koopt, krijgt daar standaard Windows Defender bij. Hoewel die antivirus-software in de regel prima werkt, valt hij in het niet bij de software van Kaspersky. Uit de meest recente onafhankelijke tests (zie kader) blijkt dat niet alleen alle oude kwaadaardige software (malware) buiten de deur wordt gehouden, maar ook 99,9 procent van alle nare software die jonger is dan 4 weken. Ook prettig is dat je met één pakket al je apparaten kunt beveiligen. Al betaal je daar wel extra voor.

Windows en Mac: €52,95 voor 1 jaar (€74,95 per jaar voor drie apparaten)

2 BitDefender AntiVirus Plus 2016

Totale bescherming tegen computercriminelen bestaat niet. Het Roemeense BitDefender werd in juli nog met de neus op dat feit gedrukt, toen hackers virtueel wisten in te breken bij het bedrijf en gegevens van klanten schaakten. Dat wekt wat minder vertrouwen, maar de hoge scores die BitDefenders antivirus-software haalt in onafhankelijke tests maakt veel goed. Slechts 0,2 procent van alle malware komt door de stevige beveiliging.

Windows: €29,95 voor 1 jaar (€39,95 voor drie apparaten)

Mac: €39,95 voor 1 jaar (€59,95 voor drie apparaten)

3 Avira Free Antivirus

Dat goede antivirussoftware niet veel hoeft te kosten, bewijst het Duitse softwarebedrijf Avira. Uit diverse onafhankelijke tests blijkt dat de 'freeware' (gratis software) net zo goed is in het tegengaan van infecties als de hiervoor al genoemde betaalde pakketten. Waarom hij dan toch net iets lager staat? Avira is wat te enthousiast en komt héél soms nog met 'vals-positieven', meldingen van virussen of andere malware terwijl er helemaal niets aan de hand is. Voor wie dat geen probleem is, kan met een gerust hart de hand op de knip houden. Duitse degelijkheid.

Windows en Mac: Gratis (pro-pakket met extra ondersteuning verkrijgbaar voor €34,95)

Mobiele apparaten

1 Trend Micro Mobile Security 7.0

Volgens Apple hebben gebruikers van zijn mobiele besturingssysteem iOS geen virusscanner nodig. Om dat statement kracht bij te zetten, verwijderde het bedrijf een groot aantal antivirusprogramma's uit zijn App Store. En hoewel iOS inderdaad een stuk minder vatbaar is voor malware dan Android, is een stukje extra beveiliging toch nooit weg. Trend Micro Security scoort in onafhankelijke tests het best. De app laat nauwelijks malware door en gaat amper de mist in met vals-positieven. Ook bij Android-apparaten.

Android en iOS: €22 voor 1 jaar

2 Avira Mobile Security / Avira Antivirus Security

Mobiele veiligheid is weer net wat anders dan het beveiligen van pc's en Macs. Dat verklaart dan ook dat Avira's mobiele bescherming net iets minder hoog scoort dan zijn software voor Windows en Mac. Maar ondanks die nét iets lagere score (slechts 0,1 procent van de Android-malware glipt erdoor), behoren Avira Mobile Security (iOS) en Avira Antivirus Security (Android) nog steeds tot de beste pakketten op de markt. En ook op mobiele apparaten is de software uiteraard gratis.

Android en iOS: Gratis