Nieuws Actueel

'Houd nieren kankerpatiëntje in de gaten'

Van onze redactie 21 januari 2015

Dat zou wel zo moeten zijn, bepleit epidemioloog en kinderarts in opleiding Hester Blufpand.

In haar onderzoek, waarop ze woensdag promoveert bij het VUmc, constateerde Blufpand dat voor verschillende soorten kanker op verschillende manieren en met uiteenlopende frequenties de nierfunctie wordt gemeten.

,,Soms is de toegepaste methode zelfs niet correct. Daardoor kan een achteruitgang van de nierfunctie gemist worden.'' Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de kankerpatiënt. ,,Nierschade kan er bijvoorbeeld toe leiden dat iemand last krijgt van hoge bloeddruk en vaatschade oploopt of aan de dialyse terechtkomt.''

Overlevingskans 40 jaar geleden overleefde maar 25$ van de kinderen kanker, inmiddels is dat 75%. ,,Daarom is het van zo'n groot belang dat we ervoor zorgen dat kinderen zo ongeschonden mogelijk uit hun strijd tegen kanker komen'', stelt Blufpand.

Nieren van kankerpatiënten kunnen beschadigd raken door bestraling en operaties maar ook door de chemotherapie die ze krijgen. Die wordt vaak uitgescheiden via de nieren, in de vorm van urine. Als in een vroeg stadium duidelijk is dat de nieren achteruitgaan, kan door snel ingrijpen die achteruitgang worden gestopt en teruggedraaid, bijvoorbeeld door het patiëntje veel vocht toe te dienen, de dosis chemo aan te passen of beter te verspreiden over verschillende porties.

,,Maar als je het te laat merkt, is de kans groot dat het onomkeerbaar is'', aldus de promovenda. Ze pleit voor een eenduidige methode om de nierfunctie te bepalen voor de verschillende soorten kanker die bij kinderen voorkomen.