Nieuws Actueel

Houten eyecatcher voor op kantoor

Bram de Vrind 3 februari 2014

Voor kantoorvolk dat zich wil onderscheiden, heeft startup Tied Up wood de houten stropdas bedacht. Volgens planning komen de eerste houten stropdassen eind deze maand op de markt. Met hun product won de studentenonderneming van de Cibap-vakschool medio december de derde prijs in de regionale competitie Jong ondernemen in Assen.

Het behalen van de derde prijs leverde meteen veel publiciteit én aanvragen op voor de houten stropdas, zegt Carlo Dijkhuizen. Samen met zeven medestudenten van de richting ontwerpend meubelmaken leidt hij het bedrijfje. De studenten maken de dassen zelf.

"We hadden bedacht om vijftig exemplaren te maken, maar we hebben al zoveel enthousiaste reacties gekregen dat we er waarschijnlijk wel meer nodig hebben. Eind februari hopen we de eerste houten stropdassen te verkopen via onze webshop, die weer door een ander studentenbedrijf wordt gebouwd."

EyecatcherDe houten stropdas is vooral een leuke eyecatcher voor op kantoor, zegt Dijkhuizen. De das is bovendien veel makkelijker schoon te maken dan een stoffen das. "Een doekje er overheen en je bent klaar." Hij weerspreekt dat de houten das minder confortabel zou zijn. "Je voelt niet eens dat je hem om hebt, zo licht is hij. Je moet dat eigenlijk zelf ervaren."

De stropdas kost 39,95 euro en komt in verschillende maten op de markt. Voordat het zover is, moet het bedrijf eerst aandelen verkopen om met het productieproces te kunnen starten. De aandelen worden verkocht voor 15 euro per stuk.

Houten strikjeDe studenten bedachten de das tijdens een brainstormsessie. "We zaten eerst te denken aan een houten strikje, maar die worden al op veel plekken verkocht. Vervolgens hebben we aan dat idee een twist gegeven met de houten das."

Het opzetten en leiden van het studentenbedrijf is een onderdeel van de opleiding om het ondernemerschap in de vingers te krijgen. Dat valt niet altijd mee, hebben de acht al ondervonden. "In het begin wilde iedereen zich overal mee bemoeien. Nu heeft iedereen een eigen functie en hebben we een directeur benoemd. Die hakt uiteindelijk de knoop door. Ik ben er wel achter dat bij het ondernemerschap meer komt kijken dan je denkt."