Nieuws Actueel

Houtzagerij Twickel volop in ontwikkeling

Van onze redactie 14 september 2015

Twickelhout Rene Brand Rinus Hofstede Frans Nikkels

,,Het maakt het voor ons mogelijk wat systematischer te werk te gaan. Het is nu nog vaak zoeken op het terrein naar een bepaalde partij hout. Waar plek is, wordt de voorraad gestald en dat werkt niet altijd even prettig”, licht René Brand toe. Hij is bedrijfsleider op de houtzagerij en ziet dat het bergopwaarts gaat met het bedrijf.

Rolls Royce onder de zaagmachinesVier jaar geleden werden zagerij en klimaatkamers uitgebreid. Daarnaast beschikt de zagerij sinds enige tijd over een Biangioanni: de Rolls Royce onder de zaagmachines. En nu is dus de werf aan de beurt. Ook komt er een nieuwe sproei-installatie. Dat sproeien is nodig om hout nat te houden, zodat kevers zich niet nestelen in het hout en daarmee de stam ruïneren.

„We zijn maar een kleine zagerij, maar dat is ook onze kracht”, vertelt Brand. „We zijn gespecialiseerd in bijzondere projecten. Een bundel panlatten hoef je hier niet te bestellen. Maar we leveren dus wel lummels van balken af, die speciale droog- en zaagtechnieken vereisen.” Bijzondere klandizieEen bijzonder aanbod levert bijzondere klandizie op. Zo zaagde en leverde de houtzagerij de vloer van de Statenkamer in het nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam. „In die kamer staat een prachtig Cubaans wandmeubel van mahonie, dat schitterend uitkomt tegen die vloer. Echt prachtig”, zegt Brand. „Daarnaast is de Vereniging Hendrick de Keyser, die architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland wil behouden, een bijzondere klant. Daar wordt hout van Twickel voor gebruikt ja.”

PatriculierenOok particulieren kunnen er terecht. „Voor eiken tafelbladen uit één stuk bijvoorbeeld, een hype op dit moment. Duur ook, maar dat kan ook niet anders. Het hout moet vier jaar drogen voor het geschikt is om als keukentafel te gebruiken. En verder worden planken verkocht die verwerkt worden in bijvoorbeeld vloeren, traptredes en veranda’s.”

Eigen verhaalDe bomen die bij Twickel worden gezaagd hebben allemaal hun eigen verhaal. Brand: „Een verhaal dat goed na te vertellen valt. Bijvoorbeeld door de jaarringen te bekijken. Je kunt precies zien onder welke omstandigheden een boom in de loop der tijd is gegroeid.”

KogelsBrand haalt een doosje tevoorschijn. „Niet zelden treffen we bij het zagen van het hout metaal aan: kogels uit de Tweede Wereldoorlog, of granaatscherven. En hier, een porseleinen isolator van een spanningskabel. Die worden niet meer gebruikt. Ook dat maakt Twickelhout bijzonder.”

Foto: René Brand (rechts) en Rinus Hofstede bij een grafkist die is vervaardigd uit puur Twickelhout. (Frans Nikkels)