Nieuws Actueel

HP kiest voor opsplitsing

Lotte Grimberg 6 oktober 2014

Hewlett-Packard (HP) heeft maandag aangekondigd de onderneming op te splitsen in twee bedrijven die op eigen kracht beter kunnen concurreren. Recent besloten eBay, EMC en het Nederlandse Philips ook tot een opsplitsing van hun activiteiten.

Zondag meldde The Wall Street Journal al op basis van bronnen dat de stap eraan zat te komen bij HP. Het bedrijf wilde daar toen niet op reageren.

LeidingDe huidige bestuursvoorzitter van HP, Meg Whitman, krijgt de leiding over het bedrijf dat zich gaat richten op hardware en ondersteunende diensten. Dat bedrijf gaat HP Enterprise heten. Bestuurder Dion Weisler zal de scepter zwaaien over HP Inc, de tak die pc's en printers maakt.

OmmezwaaiDe splitsing betekent een volledige ommezwaai van Whitman die bij haar aantreden in 2011 soortgelijke plannen van haar voorganger Leo Apotheker naar de prullenmand verwees. Naar verwachting is de splitsing eind volgend jaar een feit. De ingreep brengt wel een extra reductie van 5000 banen met zich mee, waarmee het totaal aan geschrapte arbeidsplaatsen op 55.000 komt.

RoerWhitman heeft zich in haar jaren aan het roer toegelegd op enerzijds het introduceren van producten en anderzijds op kostenbesparingen, waaronder ontslagen, in een poging de hoogtijdagen van HP te doen herleven. Door de enorme populariteit van smartphones en tablets namen meer en meer consumenten de afgelopen jaren afscheid van hun pc.