Nieuws Actueel

Huisartsen boos over bemoeizucht verzekeraars

Van onze redactie 27 februari 2015

Psychologische hulpverleners trokken eerder al aan de bel over de bemoeizucht van zorgverzekeraars. Maar onder huisartsen is de onvrede minstens zo groot.

Verwijsbrief„Ik probeer hulp te regelen voor een jongen die in de war is. Na een jaar wachttijd is hij eindelijk aan de beurt, maar kan de zorg niet doorgaan omdat de verzekeraar vindt dat mijn oorspronkelijke verwijsbrief niet meer aan de nieuwe regels voldoet”, mort huisarts Jos van Bemmel uit Amersfoort.

Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) kent de verontwaardiging maar al te goed. „Als een huisarts besluit een keer een ander middel voor te schrijven dan de norm is, moet hij een hele papierwinkel invullen om dat te verantwoorden. Beter is een arts erop aan te spreken als hij stelselmatig afwijkt. Vertrouw erop dat hij weet wat hij doet, anders had hij er net zo goed niet 10 jaar voor kunnen doorleren.”

Wantrouwen Het is geen wantrouwen, stelt Ben Crul van Zilveren Kruis Achmea, „maar we kunnen niet alle artsen op hun blauwe ogen geloven. Ik weet hoe het is als dokter, je wilt je patiënt altijd helpen, ook als hij eigenlijk geen recht op vergoeding heeft.”