Nieuws Actueel

Huisschilder Jonnes Bergsma werkt in avonduren en weekeinden als kunsthandelaar

Van onze redactie 26 mei 2015

Galery66 Jonnes Bergsma Emiel Muijderman

Het is een wonderlijke combinatie: huisschilder en kunsthandelaar. Toch combineert Jonnes Bergsma beide professies al sinds zijn jonge jaren. „Ik ben er langzaam ingerold”, zegt hij. „Toen ik van de lts kwam ben ik met mijn vader Henny Bergsma een schildersbedrijf begonnen: H. Bergsma & Zn. Mijn vader had schilderkunst als hobby. Als het regende en we niet konden werken brachten we samen uren door in het Kunsthuis van het Oosten, de kunsthandel van Gé Nijhuis. Onder ons huis, aan de Haaksbergerstraat in Enschede, had mijn vader zelf een klein winkeltje in schilderijen. Dat was alleen open als hij thuis was en verder ging het op afspraak.”

Eerste handel via eBay

Eind jaren '90 begint Jonnes Bergsma via internet in kunst te handelen. „Internet was rond 1997, 1998 in Europa nog niet ontdekt door de massa, maar al wel door de handel. De veilingsite eBay.com bestond al en daarop werd toen al volop kunst verhandeld, vooral in de VS. Er was als het ware een wereldmarkt ontstaan waar wij het in Enschede tot dan toe alleen met klanten uit Nederland en Duitsland hadden moeten doen. Ik ben toen begonnen met de verkoop via eBay en dat liep als een trein. Soms verkocht ik wel vier doeken op een dag. De kopers waren vooral Amerikanen en Japanners.”

Crisis in kunsthandel

Direct na de eeuwwisseling spat ongeveer tegelijk met de internetbubbel de kunstmarkt uiteen, de prijzen beginnen te dalen. „Als ik het vergelijk met toen dan wordt er tegenwoordig gemiddeld de helft minder betaald voor een schilderij”, zegt Jonnes Bergsma. „Voor de absolute topstukken niet, maar voor alles wat daar onder zit wel. De crisis in de kunsthandel is al een paar jaar eerder begonnen dan de crisis in de economie.”

‘Particulier bang voor kopen kunst via het web’

Bergsma koopt en verkoopt momenteel ook veel via Markplaats.nl. De populaire internetsite mag dan vooral naam hebben gemaakt als gewild platform voor de verkoop van gebruikte huisraad, meubels en auto’s, kunst doet het volgens Bergsma heel goed via Marktplaats.nl. „Op Marktplaats.nl worden momenteel 16.000 schilderijen te koop aangeboden. Elke dag komen er ruim 600 nieuwe bij. De schilderijen die er op staan worden vooral aangeboden door handelaren en de kopers zijn in verreweg de meeste gevallen ook handelaren. Er zijn niet veel particulieren die durven te kopen via Marktplaats. Die zijn toch bang rotzooi te kopen of te worden opgelicht.”

Galerie moet drempel verlagen

De schroom die er bij particulieren bestaat om schilderijen via het internet te kopen heeft er mede toe bijgedragen dat hij opnieuw een galerie heeft geopend. Al is galerie misschien niet helemaal het juiste woord, want Jonnes Bergsma verkoopt aan de Kuipersdijk 66 in Enschede vooralsnog alleen werken uit zijn collectie. Er hangen er nu enige tientallen. Bergsma is gek om impressionisten. „Ik houd van figuratieve kunst. Liefst schilderijen waar mensen op staan en naakten. In de galerie verkoop ik in principe alleen wat ik zelf ook mooi vind. Particulieren wier interesse via het internet is gewekt voor één van mijn schilderijen vinden het prettig het doek te komen bekijken. Ze zijn doorgaans best bereid daar een stuk voor te rijden. Tot voor kort moest dat bij mij thuis. Dan is een galerie toch prettiger.”

De openingstijden van Gallery 66: do. 13.00-21.00 uur, vr. 13.00-18.00 uur, zat 12.00-17.00 uur. Buiten openingstijden op afspraak.

Foto: Jonnes Bergsma in Gallery 66. (Emiel Muijderman)