Nieuws Actueel

Huizenprijzen minder hard gedaald

Rik Nizet 21 januari 2014

De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn in december met bijna 4 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. De prijsdaling is kleiner dan in de voorgaande maand, toen bestaande koopwoningen 4,7 procent goedkoper waren. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt.

In heel 2013 gingen de huizenprijzen met gemiddeld 6,4 procent omlaag. In het afgelopen halfjaar stabiliseerde de prijzen volgens het statistiekbureau wel, na een prijsdaling van zo'n 8 procent in de eerste twee kwartalen van het jaar.

De prijzen lagen vorige maand op hetzelfde niveau als begin 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20,1 procent.

De duurdere vrijstaande huizen en twee-onder-een-kapers daalden het afgelopen jaar het meest in waarde: rond de 7 à 8 procent. De prijzen van tussenwoningen daalden, met 5,6 procent, het minst.

PrijsdalingDe prijsdaling verschilt ook sterk per provincie. In Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant gingen de prijzen het hardst omlaag (rond de 7 procent). In Groningen en Flevoland lagen de prijzen ruim 5 procent lager dan in 2012. De prijzen daalden het minst in Zeeland (bijna 3 procent).

Vorige week vrijdag werd al bekend dat er in de laatste maand van vorig jaar 15.463 woningen waren verkocht, een daling van bijna 11 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Over geheel 2013 werden 110.094 verkocht. Dat zijn er 6,1 procent minder ten opzichte van 2012.