Nieuws Actueel

'Huizenprijzen voorlopig in de lift'

Caroline Spilt 22 april 2015

Amsterdam amsterdamse grachten water huizen groot

De huizenprijzen blijven komende jaren stijgen. Over tien jaar zijn ze waarschijnlijk hoger dan ooit tevoren, voorspelt het economisch bureau van ING. Maar wie denkt dat huizen daarmee weer handige investeringsobjecten worden, heeft het mis.

De bank gaat ervan uit dat woningen tot 2025 gemiddeld zo'n 2 procent per jaar in waarde zullen toenemen. Dat lijkt heel wat, maar afgezet tegen een normale inflatie van bijna 2 procent, levert dat weinig op. ING raadt huizenzoekers daarom aan om vooral rekening te houden met zaken als woongenot, en hun aanschaf niet te veel als investering te bekijken.

Lage inflatie"Het wordt geen investering meer die 5 procent rendement per jaar oplevert, zoals dat voor 2008 soms wel het geval was'', zegt ING-econoom Rico Luman. "Nu is de inflatie nog erg laag. Daardoor levert een huis nu wel een beetje rendement op. Maar als de inflatie straks weer op een normaal niveau zit, zijn de huizenprijzen eigenlijk stabiel."

Regio verschillenDe waarde van woningen verschilt wel steeds meer per regio. In Amsterdam, Utrecht, Den Haag en de gebieden daar om heen zal de markt zich het meest positief ontwikkelen, aldus ING. In Drenthe, Limburg en Zeeland zal de prijsontwikkeling waarschijnlijk achterblijven bij het landelijk gemiddelde.

BevolkingsgroeiDe regionale verschillen hebben vooral te maken met de bevolkingsgroei. "De huizenprijs stijgt sneller als het aantal huishoudens in een regio groeit, als de inkomens flink groeien en als nieuwbouw op hetzelfde moment achterblijft'', zegt Marieke Blom, de hoofdeconoom van ING. "In vergrijzende gebieden en in regio’s met een laag opleidingsniveau ontwikkelen de prijzen zich daarom minder positief.''