Nieuws Actueel

Huka is na 40 jaar een internationale speler geworden

Van onze redactie 20 mei 2015

Huka Bas Kamp Robin Hilberink

De bestuurder is de zoon van Ben Kamp, één van de twee oprichters van Huka. „Mijn vader is ooit samen met Louis Huttenhuis met Huka begonnen toen ze een afstudeeropdracht deden. Ze hebben een stoel ontwikkeld voor kinderen die nogal druk waren. Die kwamen in een stoel te zitten waarin ze beter konden ontspannen en minder konden bewegen. Daarmee werd het hen iets makkelijker gemaakt. Nu noemen we dat ADHD, maar dat kende men toen nog niet”, weet Kamp. „En goed beschouwd doen we nu nog steeds hetzelfde. We maken nog steeds producten om het mensen makkelijker te maken.”

WMO-gelden

Dat de 40-jarige geschiedenis van het Oldenzaalse bedrijf, waar nu achttien mensen fulltime werken, niet altijd makkelijk is geweest, durft Kamp wel te zeggen. Het bedrijf dat zich jarenlang heeft opgehouden aan de kant waar het geld uit de grote WMO-pot kwam, heeft zich moeten aanpassen aan de nieuwe tijd en de nieuwe inzichten in politiek Den Haag op wat wel en niet vergoed wordt. „Als je weet dat in 2009 nog 440 miljoen euro in de WMO-pot zat en wij daarvoor een groot deel onze omzet uit moesten halen, kun je zelf uittekenen hoe het nu is nu er nog maar een kleine 200 miljoen in dezelfde pot zit”, rekent Kamp voor.

Buitenland

Dat zijn bedrijf de grote klappen heeft kunnen opvangen ziet hij als een compliment voor zijn hele personeel. „We hebben onze blik verlegd van Nederland naar het buitenland. Zelf heb ik voornamelijk aan de verkoopkant gezeten in het buitenland. Onze afzetgebied is nu erg groot met Scandinavië, Duitsland en de VS als voornaamste afzetmarkt van mobiliteitsoplossingen. We doen al lang niet meer louter in driewielers, maar bieden totaal oplossingen voor mensendie een beetje hulp nodig hebben bij hun dagelijkse leven”, zegt Kamp trots.

Toekomst

Kamp ziet de toekomst van wat hij inmiddels zijn bedrijf mag noemen, zonnig in. Ondanks de alsmaar veranderende wetten en regelingen. „We zijn in 2009 een weg in geslagen en dat heeft resultaat gehad. We gaan voor nog meer groei in het buitenland, voor opleiding en training van ons personeel en hopen in Nederland onze positie te behouden. Er liggen nog genoeg uitdagingen voor ons de komende jaren.”

Foto: Directeur Bas Kamp van Huka. (Robin Hilberink)