Nieuws Actueel

Hulp voor kwijnende eenpitter

Rotterdamse zelfstandigen die door een dreigend faillissement in grote problemen dreigen te komen, kunnen als laatste redmiddel voortaan een beroep doen op de gemeente.

Leon van Heel 19 november 2015

Zzpschuldenhulprotterdam1065

Wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar, economie) presenteert vandaag een voor Nederland uniek plan, dat voorziet in een vangnet voor ZZP'ers (zelfstandigen zonder personeel). Niet alleen groeit deze groep op de arbeidsmarkt keihard, het is ook de groep die meer dan eens in grote financiële problemen terechtkomt. Dat schrijft het AD.

Rotterdam telt volgens de Kamer van Koophandel 33.390 ZZP'ers. Het aantal neemt de laatste jaren flink toe, terwijl het aantal vaste banen slinkt. Behalve winkeliers, pakketbezorgers, musici, adviseurs, loodgieters en ook bijvoorbeeld websitebouwers met een eigen zaak gaat het steeds vaker om thuishulpen die noodgedwongen voor zichzelf zijn begonnen.

Kwart heeft het moeilijk Een kwart heeft het financieel moeilijk, blijkt uit landelijk onderzoek van de rijksoverheid, en heeft vaak schulden. Vaak komen ZZP'ers, zeker degenen die noodgedwongen voor zichzelf zijn begonnen, ondanks hun vakmanschap in de problemen omdat zij minder bedreven zijn in administratie en klantcontact, legt Struijvenberg uit. Ook ziekte kan de bedrijfsvoering van de eenpitter overhoop gooien: "Wij helpen ze de boel weer op de rails te krijgen. Ze krijgen bijvoorbeeld coaching in de facetten van hun werk waarbij zij tekortschieten, maar ze moeten het uiteindelijk zelf doen. We geven ze geen vis, maar een hengel.''

HulpRotterdam schiet de armlastige ondernemers de kosten van het inschakelen van een schuldhulpverleningsbureau voor. Daarvoor heeft de gemeente 200.000 euro uitgetrokken, waarmee ze jaarlijks 125 eenpitters verwacht te helpen. Een deel zal een doorstart kunnen maken. Voor de rest wordt faillissement aangevraagd, verwacht Struijvenberg.

Degenen die doorstarten moeten het voorschot aan de gemeente terugbetalen. Bij faillissement is de gemeente het geld kwijt. Het aanbieden van hulp moet voorkomen dat de ondernemers te lang blijven doormodderen.

BesparenRotterdam draait al twee jaar proef met de schuldhulp voor ZZP'ers. In die periode zijn 50 ondernemers geholpen, 35 startten door en voor 15 is faillissement aangevraagd. Struijvenberg is huiverig die score door te trekken naar de komende jaren. "We gaan niet koste wat het kost ondernemers overeind houden. Als faillissement het beste is, wordt faillissement aangevraagd.''

ZZP'ers in nood kunnen aankloppen bij de organisatie De Rotterdamse Zaak.