Nieuws Actueel

Huub Eijkelkamp, betrokken ondernemer uit Goor

Van onze redactie 1 oktober 2015

Huub Eijkelkamp Lars Smook

Hij hoort het vaak: „Huub je bent 68, je hebt je schaapjes op het droge. Waarom stop je niet met werken, je hoeft toch niets meer?” Zijn antwoord is standaard: „Ben je gek! Wie heeft bepaald dat je na je 65ste niet meer meetelt? Ik ben tot de constatering gekomen dat leeftijd niets heeft te maken met ambitie en de toekomst. Bovendien is mijn beleving dat AOW’ers en werklozen vaak in een gat vallen. Ze onderhouden het actieve proces van plezierig leven niet meer.”

Voorlopig zijn ze dus nog niet van Huub Eijkelkamp af, al beseft ook hij dat op 68-jarige leeftijd geleidelijk de vraag aan de orde komt hoelang hij nog wil doorgaan. De Gorenaar heeft een commercieel-, markt- en financieel- adviesbureau. Verder is Eijkelkamp mede-eigenaar van een bedrijf met honderden werknemers op de Filipijnen dat inrichtingen maakt voor pretparken, verspreid over heel de wereld. Hij vliegt er regelmatig heen om de vinger aan de pols te houden. Een vermoeiende trip van 30 uur waarvan ‘je eelt op je billen krijgt’. Daarnaast is hij bestuurslid van ondernemersvereniging Goor Collectief, van de Schaapskudde Hof van Twente en van de kledingbank Van Katoen waar minima gratis kleding kunnen krijgen.

Zonder zijn vrouw Gonda kan Huub Eijkelkamp niet functioneren. Want zij geeft hem alle ruimte om te doen wat hij wil. Voor de duidelijkheid, zij is net zo druk als hij: als vrijwilligster in de zorg, in ziekenhuizen en een woonzorgcentrum voor ouderen en met haar aandacht voor de kinderen en kleinkinderen.

Markante persoonlijkheidEijkelkamp is een markante persoonlijkheid. Niet alleen door zijn omvang, maar ook omdat hij bekend staat als iemand die onverbloemd zijn mening geeft, die het beste met Goor voor heeft en zich daarvoor met hart en ziel inzet. Hij kan een brombeer zijn, een mopperkont. „Soms moet je even brommen en dingen bij de naam noemen om zaken te verbeteren. Als je eerlijk bent kun je alles vertellen. Het verleden kan ik niet veranderen, mijn intentie is de toekomst te verbeteren. En humor is ook belangrijk. Ik gooi in elk gesprek humor, dat ontspant. Mensen worden er creatiever van.”

Leegstand in winkelpanden, afnemende werkgelegenheid, vergrijzing, stille armoede onder middenstanders, het zijn allemaal zaken die hem bezighouden, die hem ook raken. Eijkelkamp pleit voor flexibele huren van winkelpanden, gerelateerd aan de omzetten om ze weer bezet te krijgen. Eijkelkamp weet dat er winkeliers zijn die hun lidmaatschap van Goor Collectief opzeggen, omdat ze die 300 euro lidmaatschapsgeld niet - meer - kunnen betalen. Triest, maar sommige winkels redden het niet, zo is het ook.

JongerenDe gemeente moet meer doen om jongeren na hun studie terug te halen. Want, daar ‘doen we nu geen donder aan’. Ook moet de gemeente zelf meer de boer op om bedrijven binnen te halen, de leegstand op bedrijvenpark Zenkeldamshoek is zijns inziens een ‘drama’. „Stel dat Eternit of Plukton uit Goor verdwijnt, dan hebben we een groot probleem. We moeten bovendien van onze eigen kracht uitgaan, kiezen voor eigen parochie. Weg dus uit de Regio Twente, de grote gemeenten pikken toch alles in. We moeten de bakens verzetten en zorgen dat we de naam krijgen flexibel te zijn. Iedereen moet meer ambitie tonen, ook ambtenaren. We hebben hier veel hoogwaardige bedrijven die buiten ‘de Hof’ nauwelijks bekend zijn. Bovendien heeft Goor qua verzorgingsgebied een groot achterland.”

En nu we toch bezig zijn: verander de plaatsnaam ‘Goor’ in ‘Hofstad Goor’. Zuchtend: „Voor ondernemers uit het Westen hebben we de plaatsnaam al tegen. Maak er ‘Hofstad Goor’ van, dat klinkt heel anders. Het gaat om beleving. Dat is met winkels ook zo, je stapt eerder een drukke zaak binnen dan een winkel zonder klanten.”

Eijkelkamp heeft met bestuurslid Annemieke Post van Goor Collectief de afgelopen zomer(vakantie) veel tijd gestoken in de actie ‘Hofstad Goor: Grenzeloos Gezellig’ om meer mensen naar het centrum te lokken. Gedurende bijna anderhalve maand bruiste het in De Hofstad van de activiteiten. Binnenkort volgt de evaluatie. Maar dat er voor volgend jaar zomer weer een actie komt staat voor Eijkelkamp als een paal boven water.

Foto: Huub Eijkelkamp. (Lars Smook)