Nieuws Actueel

Huurmarkt in grote steden raakt oververhit

Van onze redactie 7 augustus 2015

Image 5136392

Pararius constateerde het afgelopen kwartaal in Amsterdam een huurstijging van 7,1 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2014. In Rotterdam werden woningen liefst 9,4 procent duurder. Ook in Utrecht (7,3) en Den Haag (6,8) is de stijging fors. Voor Nederland als geheel is de prijsontwikkeling gematigder: 2,3 procent.Jasper de Groot, directeur van Pararius, wijt de prijsstijging aan de groeiende krapte op de markt. ,,Middeninkomens hebben behoefte aan particuliere woningen, vooral in de grote steden. Zij kunnen geen aanspraak maken op een sociale huurwoning. Kopen gaat ook niet altijd, omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen of omdat ze flexibel willen zijn." Bekijk in de figuur hieronder de ontwikkeling van de huurprijs in de vier grote steden en in Nederland (landelijk gemiddelde) in de afgelopen vijf jaar. Door over de tijdsbalk te schuiven, dan wel erop te tikken, kan je de prijsontwikkeling op andere momenten in de afgelopen periode bekijken. Bekijk de figuur hier in een groter formaat. (het artikel gaat onder de figuur verder)

CrisisWaar de vraag stijgt, daalt het aanbod juist. Op het hoogtepunt, in 2012, verhuurde Pararius maandelijks 6.000 woningen. Nu zijn dat er ongeveer 4.000. ,,Tijdens de crisis kwam een groot gedeelte van het aanbod van particulieren die met een dubbele hypotheek zaten. Doordat de koopmarkt aantrekt, verdwijnen deze woningen uit het aanbod." Het gevolg is dat de prijzen stijgen. Aan nieuw, extra aanbod wordt gewerkt. Steeds meer investeerders komen met nieuwe projecten. Maar het duurt even voordat de resultaten daarvan zichtbaar worden. ,,Veel projecten zitten nog in de vergunningfase", zegt De Groot. Paar duizendWoningmarkthoogleraar Peter Boelhouwer voegt daaraan toe dat het aantal woningen dat beleggers bouwen 'volstrekt onvoldoende' is. ,,Dat gaat om een paar duizend huizen. Dat is bij lange na niet genoeg om het tekort aan te vullen. Het probleem wordt niet opgelost. De laatste vier à vijf jaar zijn in Nederland veel te weinig woningen gebouwd. Daardoor zie je, nu de economie weer wat aantrekt, ook op de koopmarkt de prijzen stijgen. Vooral in de grote steden gaat het hard." De verschillen binnen Nederland zijn nog steeds erg fors. Per vierkante meter wordt in Amsterdam 20,68 euro gevraagd. In Rotterdam is dat 13,30 euro en in steden als Tilburg en Nijmegen ligt de huurprijs per vierkante meter iets boven de tien euro. Voor een appartement van 100 vierkante meter moet daar dus ongeveer 1000 euro betaald worden. In Amsterdam is dat het dubbele.

Bekijk in de figuur hieronder de gemiddelde huurprijs per m2 per maand van de vier grote steden, Nijmegen, Tilburg en van Nederland (landelijk gemiddelde) in de afgelopen vijf jaar. Door over de tijdsbalk te schuiven, dan wel erop te tikken, kan je de huurprijs op andere momenten in de afgelopen periode bekijken. Bekijk de figuur hier in een groter formaat. (het artikel gaat onder de figuur verder)

Bekijk in de figuur hieronder de gemiddelde huurprijs per m2 per maand per provincie. Door over de tijdsbalk te schuiven, dan wel erop te tikken, kan je ook de gemiddelde huurprijzen op andere momenten in de afgelopen vijf jaar bekijken. Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van de huurprijs op dat moment ten opzichte van hetzelfde moment een jaar eerder. Bekijk de figuur hier in een groter formaat.