Nieuws Actueel

Hypotheekmarkt aantrekkelijk voor investeerders

Rik Nizet 30 oktober 2014

Nederlandse hypotheken worden beschouwd als een aantrekkelijke beleggingscategorie door de hoge rendementen en het relatief lage percentage wanbetalingen. Door veranderingen in de regelgeving en het politieke landschap is de structuur van de markt drastisch aan het veranderen, waardoor er nieuwe investeringsmogelijkheden worden gecreëerd. Het Institute for International Research ( IIR ) heeft het kennis- en netwerkevenement ‘Investing in Dutch Mortages 2014’ georganiseerd op 13 en 14 november in Amsterdam om deze kansen te adresseren . Het evenement heeft als doel de investeringsmogelijkheden voor deze markt beter inzichtelijk te maken voor (buitenlandse) investeerders. Redenen om nu te investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt (Bron : CMIS group);

1. Hypotheekverstrekkingen stijgen. Met nieuwe wetgeving (1-1-2013) is alleen het afschrijven op hypotheken voor fiscale aftrekbaarheid rente tot 100 % loan-to-value ( LTV ) toegestaan (Bron: IG&H (March 2014) , Kadaster (July))2. Hoge rendementen in vergelijking met andere Europese landen (Bron: MFI Interest Rate Statistics, March 2014)3. Beperkte concurrentie onder kredietverstrekkers (Bron: VEH Rentebarometer, June week 27 2014, expert opinion & public information)4. Lage 60+ dagen betalingsachterstanden in Europa; NHG hypotheken 0,65% en prime hypotheken: 0,87% (Source: Moody’s Investors Service, Moody’s Performance Data Service, periodic investor/servicer reports)

DynamiekHet Investing in Dutch Mortgages Event 2014 richt zich op de dynamiek van de huidige markt, het vergelijken van mogelijkheden om met succes in de markt te investeren. Buitenlandse organisaties die onlangs tot de markt zijn toegetreden presenteren hun geleerde lessen. Een overzicht van de bredere woningmarkt en een uitstap naar de huurmarkt zal ook aan bod komen.