Nieuws Actueel

'Hypotheken voldoen aan ECB-eisen'

Rik Nizet 9 januari 2014

De hypotheekportefeuille van Rabobank is sterk genoeg om de toets van de Europese Centrale Bank (ECB) te doorstaan. Dat zei financieel topman Bert Bruggink donderdag.

Volgens Bruggink heeft De Nederlandsche Bank (DNB), die de hypotheken van Rabobank en andere banken al heeft onderzocht, geen aanbevelingen gedaan om extra voorzieningen te treffen of het kapitaal te verhogen. De hypotheekportefeuille van Rabobank verschilt "fundamenteel'' van de gemiddelde hypotheekportefeuille in Nederland, liet Bruggink weten. De verschillen zitten onder meer in "de geografische spreiding, de leeftijd en het aandeel van aflossingsvrije hypotheken''. DNB wilde donderdag geen commentaar geven op de uitspraken van de Rabo-bestuurder.

ECBDe ECB is bezig met een nieuwe test van de banken in de eurozone. Nederlandse hypotheekverstrekkers genieten speciale aandacht door de problematische woningmarkt en de uitzonderlijke hypotheekconstructies.

BrugginkRabobank is de marktleider in Nederland voor hypotheken en had medio vorig jaar circa 210 miljard euro aan leningen voor woningen uitstaan. "Ik verwacht dat wij het goed gaan doen in de testen'', aldus Bruggink. "Wellicht zullen we wat extra voorzieningen moeten nemen, maar gezien de uitkomst van de toetsten tot nu toe, verwacht ik geen grote afwijking van wat wij reeds hebben ondernomen.''