Nieuws Actueel

I&O Research: 'Supermarkt in eigen kern scoort'

Van onze redactie 14 oktober 2015

Goor centrum Reinier van Willigen

De kernen Bentelo, Hengevelde en Diepenheim maken geen deel uit van dit onderzoek. Dat komt omdat ze te klein zijn en onvoldoende winkels hebben om conclusies te kunnen trekken.

Niet-dagelijkse boodschappen, bijvoorbeeld elektronica, doen inwoners van Goor en Markelo in toenemende mate buiten de deur in vergelijking met 2010. In Delden bleef dat gelijk.

Eigen kernIn Goor blijft liefst 90 procent van de detailhandelsbestedingen binnen de eigen kern. In 2010 was dat 88 procent. Gorenaren doen dus een groot deel van de dagelijkse boodschappen in hun eigen woonplaats. In Delden ligt dit percentage op 79 procent. Dat is 76 procent in 2010. In Markelo blijft 60 procent van de detailhandelbestedingen binnen de eigen kern tegen 63 procent in 2010.Niet-dagelijkse boodschappenVoor niet-dagelijkse boodschappen is de binding met de eigen kern in Goor en Markelo minder geworden. In Goor wordt daar dit jaar voor 39 procent in de eigen stad aan uitgegeven tegen 40 procent in 2010. In Delden is dat met 35 procent gelijk gebleven, terwijl Markeloërs 16 procent van niet-dagelijkse boodschappen in eigen dorp uitgeven. In 2010 was dat 18 procent.RegioNaast de eigen woonplaats zijn inwoners van Goor vooral ook op Hengelo georiënteerd (inclusief Plein Westermaat). Enschede, Rijssen-Holten, Lochem en Wierden trekken ook consumenten uit Goor.Hengelo scoort ook onder inwoners van Delden, hoewel dat in verlijking met 2010 wel is afgenomen. Markeloërs zoeken hun heil, ook voor dagelijkse boodschappen, vooral in Rijssen-Holten. Ze kopen in mindere mate in Hengelo en Lochem en andere kernen in de ‘Hof’.InternetDe verkopen via het internet zijn overval gestegen. Zo worden elektronica en kleding door inwoners van Goor het meest online gekocht. Dat geldt ook voor Markelo. Het bestedingsaandeel van internet is in Markelo relatief groter dan plaatsen van vergelijkbare omvang. In Delden worden kleding en schoenen het meest via internet gekocht. In Delden wordt online iets minder uitgegeven dan plaatsen van dezelfde omvang.MaatregelenIn Goor is de totale omzet in de detailhandel in vergelijking met 2010 op hetzelfde niveau gebleven. In Markelo is sprake van een lichte daling. In Delden nam de totale omzet met 4 procent toe tot 35,9 miljoen euro. De bevindingen in het onderzoek gaan een belangrijke rol spelen in maatregelen van de gemeente om de middenstand in Hof van Twente te versterken. De gemeente heeft daarvoor, zoals gemeld, ook ‘middenstandsprofessor’ Cor Molenaar in de arm genomen.

Foto: Binnenstad Goor (Reinier van Willigen)